Klusjes in het huishouden doen is iets wat in vrijwel alle gezinnen voor komt. Het kan de kinderen verantwoordelijkheid leren en het scheelt de ouders wat werk als kinderen met bepaalde taken helpen. Maar welke klusjes en taken zijn wel en welke zijn niet geschikt voor kinderen? In dit artikel geven we een overzicht van huishoudelijke taken waarbij kinderen kunnen helpen (per leeftijdsfase) en geven we tips over wanneer en hoe vaak zij dit kunnen doen.

Waarom klusjes doen?
Naast dat het makkelijk is voor de ouder(s) als er geholpen wordt in het huishouden kan het ook bijdragen aan de ontwikkeling van het kind. Door eigen taken te hebben in het huishouden leren kinderen omgaan met verantwoordelijkheden. Door te leren om zelf dingen voor jezelf en anderen te doen wordt naast het verantwoordelijkheidsgevoel ook het zelfvertrouwen van kinderen gestimuleerd. Tevens blijkt uit Amerikaans onderzoek dat kinderen die tijdens hun jeugd eigen taken hebben gehad in het huishouden in hun latere leven beter kunnen samenwerken. Daarnaast draagt het doen van klusjes bij aan de zelfstandigheidontwikkeling van kinderen. Wanneer zij uiteindelijk het huis uit gaan hebben zij bijvoorbeeld door de taken geleerd hoe ze moeten stofzuigen, koken of wassen. Tot slot vinden (jonge) kinderen het vaak leuk om hun ouders te kunnen helpen en zorgt het verdelen van de huishoudelijke taken voor meer tijd en ruimte om leuke dingen met elkaar te doen.

Uit Amerikaans onderzoek dat kinderen die tijdens hun jeugd eigen taken hebben gehad in het huishouden in hun latere leven beter kunnen samenwerken. Daarnaast draagt het doen van klusjes bij aan de zelfstandigheid-ontwikkeling van kinderen.

Vanaf welke leeftijd?
Dreumesen en peuters vinden het leuk om hun ouders na te doen en te helpen. Zij zijn echter nog niet in staat om op regelmatige basis vaste klusjes te doen. Daarnaast kunnen ze veel taken nog niet goed uitvoeren of zijn deze nog te gevaarlijk voor hele jonge kinderen. Je kunt jouw kind wel aanmoedigen om je te helpen en hen belonen wanneer ze dit doen. Doe dit op willekeurige momenten en met simpele taken. Blijf in de buurt wanneer zij deze taken uitvoeren. Door op jonge leeftijd te helpen, wanneer zij dit nog leuk vinden, kun je ze laten wennen aan het helpen. Vanaf een jaar of vijf kunnen kinderen regelmatiger helpen bij eenvoudige huishoudelijke taken.

Hoe vaak?
Het beste werkt het als je kinderen dagelijks vaste klusjes geeft, op de doordeweekse dagen. Op deze manier wordt het een onderdeel van het dagritme en is het minder waarschijnlijk dat ze er steeds een discussie of ruzie over maken.

Welke klusjes op welke leeftijd?

Peuters (2 – 4 jaar)Kleuters (4 – 6 jaar)
  Opruimen van speelgoed

Eigen jas/schoenen op juiste plek
opruimen

Uitpakken van de vaatwasser
(plastic voorwerpen, bestek)

Afstoffen met een stofdoek

Kleding in de wasmand stoppen

Kleding die gewassen moet
worden verzamelen

Kleding vanuit de wasmachine in
de wasdroger doen

Schone was in de kast doen

*Alle taken onder toezicht van een ouder

  Alle voorgaande taken

Vaatwasser inruimen/uitruimen
(onder toezicht van een ouder)

Tafel dekken

Tafel afruimen

Afwassen (onder toezicht van een
ouder)

Sokparen bij elkaar zoeken

Huisdieren te eten geven (onder
toezicht van een ouder)

Bed opmaken

Onderbouw basisschool (6 – 8 jaar)Bovenbouw basisschool (9 – 12 jaar)
  Alle voorgaande taken

Voorbereiding op het koken (groente
wassen, ingrediënten verzamelen,
simpel snij-werk)

Aanrecht / wastafel afnemen met
een doek

Was ophangen

Was opvouwen

Vloer schoonmaken met swiffer

Vuilnis verzamelen

Post uit de brievenbus halen

  Alle voorgaande taken

(Helpen met het) bereiden van
simpele maaltijden

Vuilniszakken in de container gooien

Stofzuigen

Kleding in de wasmachine doen

Vloer dweilen

Ramen wassen

Toilet schoonmaken

Pubers (vanaf 12 jaar)Hoe veel taken?
  Alle voorgaande taken

Badkamer schoonmaken

Koelkast schoonmaken

Maaltijd bereiden

Grasmaaien

  Peuters :   geen vaste taken

Kleuters:   max. 1 taak per dag

Basisschool leeftijd:   1 -3 taken
per dag

Pubers:   3 – 4 taken per dag

 

Tips bij het toepassen

  • Maak een overzicht van de verschillende huishoudelijke taken met daarnaast ruimte voor de naam van diegene die verantwoordelijk is voor de taak. Op deze manier kun je kinderen zelf laten kiezen en variëren welke taken zij willen uitvoeren in een bepaalde week of maand.
  •  Verwacht geen perfectie. Het is beter om kinderen op een rustige manier uit te leggen hoe zij de taak het beste kunnen doen en hen het zelf te laten proberen. Probeer realistisch in te schatten hoe goed jouw kind deze taak kan uitvoeren en neem daar genoegen mee. Neem de taak niet over als je vindt dat het niet goed is gegaan maar help je kind hierbij.
  • Moedig je kind aan en geef hem/haar complimenten voor de hulp die hij/zij geeft. Beperk het geven van complimenten niet alleen tot het moment dat je kind de taak goed heeft afgerond. Doe dit ook voorafgaand en tijdens het uitvoeren van de taak.
  • Wees consequent  in het controleren en herinneren aan de taken die elk kind heeft. Als het vrijblijvend is voor kinderen om de taken/klusjes uit te voeren zullen zij vaker geneigd zijn deze uit te stellen in de hoop dat zij het niet hoeven te doen.
  • Voor sommige kinderen werkt het prettig om een beloningssysteem te koppelen aan de klusjes die zij moeten doen. Je kunt bijvoorbeeld per dag een sticker of vinkje geven wanneer alle taken zijn volbracht. Bij een volle kaart (eens per week/maand) krijgt het kind dan een beloning. Dit kan in de vorm van zakgeld of een kleinigheidje maar ook immateriële beloningen zoals het eten van je lievelingseten,  wat langer opblijven e.d. kunnen gekoppeld worden aan het systeem.
  • Heb je meer tips nodig of wil je een persoonlijk advies? Neem dan contact op en een pedagoog denkt met je mee.