Niezen, hoesten,  regelmatig uitslag op de huid, buikpijn, misselijkheid. Dit zijn allemaal kenmerken die erop kunnen wijzen dat een kind allergisch kan zijn. Kinderen kunnen voor van alles allergisch zijn. Van huisstofmijt, huisdieren en verzorgingsproducten tot voeding en medicijnen. In Nederland schat men het aantal mensen met allergische klachten op 1,2 miljoen. Maar wat kun je doen als je denkt (of al weet) dat jouw kind last heeft van een allergie? Dat lees je in dit artikel.

Zijn allergieën erfelijk?

Uit onderzoek is gebleken dat de aanleg om een allergie te ontwikkelen erfelijk is. Niet zozeer die allergie zelf is erfelijk, maar de vatbaarheid voor het krijgen van een allergie. Dit betekent bijvoorbeeld wanneer beide ouders last hebben van hooikoorts, het kind ook een allergie voor pinda’s of katten kan ontwikkelen. Ieder kind heeft 5-15% kans op het krijgen van een allergie. Komen er allergieën bij een van beide ouders voor, dan heeft je kind al en risico van 20-40%. Wanneer beide ouders last hebben van een allergie is de kans al 50-70%. In deze gevallen is het goed om direct na de geboorte te letten op aanraking met allergene stoffen.

Hoe weet je of je kind een bepaalde allergie heeft?

Kinderen die ergens allergisch voor zijn hebben vaak een of meerdere van de volgende symptomen. Bij een voedselallergie hebben kinderen vaak last van buikpijn, kramp, spugen, verstopping, diarree of kolieken. Tevens kan een allergie voor luchtweginfecties, niesen, ademhalingsmoeilijkheden, huidirritaties, zwellingen, jeuk of rode ogen zorgen. Dit zijn klachten en symptomen die elk kind wel eens heeft en ook een andere oorzaak kunnen hebben. Wanneer je twijfelt of jouw kind last heeft van een allergie en je meer te weten wil komen, is het aan te raden om een klachten-dagboekje bij te houden. Hierin noteer je de symptomen en wat je kind voorafgaand aan de klacht gedaan of gegeten heeft. Op deze manier kun jij zelf of de huisarts wellicht een verband leggen die kan wijzen op een allergie. Activiteiten of voedingsmiddelen die je verdenkt van het veroorzaken van de klachten bij je kind kun je een tijdje vermijden. Wij raden aan om dit onder begeleiding van een arts of diëtist te doen en niet zelf te gaan dokteren. Artsen kunnen ook een huidtest, lichamelijk onderzoek of bloedonderzoek doen om allergieën te achterhalen of uit te sluiten Vaak wordt dit vanaf een jaar of twee á drie gedaan bij kinderen.

Een allergie betekent dat het lichaam van je kind met een afweerreactie reageert op stoffen van buitenaf waarvan je het niet zou verwachten.

Wat betekent het als je kind allergisch is?

Een allergie betekent dat het lichaam van je kind met een afweerreactie reageert op stoffen van buitenaf waarvan je het niet zou verwachten. Normaal gesproken maakt het immuunsysteem antistoffen om je kind immuun te maken voor schadelijke stoffen als een ziektekiem. Bij een allergie maakt je kind antistoffen aan wanneer hij in aanraking komt met stoffen die eigenlijk onschuldig zijn en geen ziekte veroorzaken. Wanneer je kind vervolgens opnieuw in aanraking komt met de allergenen (bijvoorbeeld pinda’s) wordt het kind door de allergische reactie wel ziek.

Welke allergie komt bij kinderen het meest voor?

Voedselallergie komt het meest voor bij koemelk, noten, tarwe, appels, kippeneieren, vis en/of schaaldieren, sojaproducten en pinda’s. Daarnaast kan er sprake zijn van voedingsintolerantie. Deze klachten lijken op die van een allergie, maar dit wordt niet veroorzaakt door het afweersysteem, maar door het lichaam zelf die de stof niet verdraagt. Voedingsintolerantie komt onder andere voor bij kleurstoffen, smaakversterkers en conserveringsmiddelen. In huis kunnen huisdieren, huisstofmijt of schimmels voor een allergische reactie zorgen. Voor zowel langharige als kortharige huisdieren die niet verharen kunnen kinderen allergisch zijn. Het gaat dan niet om het dier zelf maar om de huidschilfers, vacht of speeksel van het dier. Buitenshuis zijn het vaak de pollen van bomen en planten (hooikoorts) of insectenbeten waar het kind allergisch voor kan zijn.

Tips voor als je kind allergisch is (of een verhoogde kans heeft)

– Allergene stoffen in voeding zijn meestal eiwitten. Bij baby’s kunnen alle niet-menselijke eiwitten een allergie veroorzaken. Daarom geven bijvoorbeeld koemelk of sojamelk wel een allergische reactie en moedermelk niet. Daarom wordt aangeraden om baby’s met een verhoogd risico op een allergie, als het kan, zeker de eerste zes maanden volledige borstvoeding te geven. Kies anders voor een allergenenvrije (hypo-allergene) voeding.

–  Vruchten als kiwi, mandarijn, sinaasappel, grapefruit, tomaat en aardbeien geven in verhouding tot ander fruit vaker overgevoeligheidsreacties. Pas hier dus bij baby’s mee op. Begin bij het geven van fruithapjes niet met deze fruitsoorten maar liever met andere.

– Neem de allergenen zo veel mogelijk weg uit de omgeving (en/of het dieet) van je kind. Vanzelfsprekend dat je dit zelf doet thuis, maar kijk ook naar de mogelijkheid om de allergenen te verminderen of weg te nemen op bijvoorbeeld school of bij de opvang. Informeer de school en/of opvang van je kind in ieder geval altijd over zijn/haar allergie.

–  Lees altijd de verpakkingen van voedingsmiddelen wanneer je kind een bepaalde voedselallergie heeft. Soms zitten de allergenen verwerkt in producten waarvan je het niet verwacht.

–  Als je kind een pollenallergie of hooikoorts heeft houd dan in het pollenseizoen zoveel mogelijk de ramen dicht. Was je kind en zijn/haar kleding na het buitenspelen om de allergenen weg te spoelen.

– Zorg er eventueel zelf voor dat er een trommeltje met lekkers (waar je kind wel tegen kan) op school aanwezig is. Zo kan de leerkracht je kind daar iets uit geven wanneer er een traktatie is die je kind niet mag hebben. Als je vooraf weet dat er een feestje is kun je ook zelf wat lekkers maken en aan je kind meegeven.

– Informeer  familieleden, buren en de ouders van vriendjes/vriendinnen van je kind over zijn/haar allergie zodat zij er indien mogelijk rekening mee kunnen houden.

Heb je een vraag over opvoeden en wil je liever een persoonlijk advies van een deskundige? Meld je dan hier aan en dan neemt een deskundige vandaag nog contact met je op.