Tegenwoordig groeien kinderen standaard op met internet, smartphones, spelcomputers en tablets. Ouders hebben vaak de vraag of het mediagebruik van hun kind normaal is. De afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar het mediagebruik van kinderen.

– Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat Nederlandse kinderen steeds jonger gebruik maken van internet. 78% van de peuters en kleuters is al online en brengt gemiddeld 22 minuten per dag door op de computer, laptop of tablet.
– Het Nederlandse gezin heeft gemiddeld 3,7 verschillende soorten apparaten zoals laptops, desktops, smartphones, tablets en spelcomputers in huis. 90% van de ouders heeft er geen moeite mee dat hun kind speelt met deze apparaten.
– Gemiddeld gaat een kind op hun vierde jaar voor het eerst op internet. Vooral kinderen van hoogopgeleide ouders maken al op jonge leeftijd gebruik van dit digitale media.

Als ouder zul je nu vast de vraag hebben; hoeveel tijd mag mijn kind besteden aan computeren en tv-kijken? Daar bestaan eigenlijk geen goed onderbouwde regels voor. Maar om toch een beetje houvast te hebben, kun je uit gaan van:

–     tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer
per week samen surfen;
–     2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
–     4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
–     6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes
van maximaal 30 minuten;
–     8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
–     10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
–     12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Als ouder zul je nu vast de vraag hebben; hoeveel tijd mag mijn kind besteden aan computeren en tv-kijken?

Mediaopvoeding ouders

Wat vraagt het van jou als ouder om je kind goed te laten omgaan met digitale media? Het is belangrijk dat kinderen niet overdadig media gebruiken. Het beperkt ze in het opdoen van andere indrukken en ervaringen die belangrijk zijn voor een gezonde ontwikkeling. Bijvoorbeeld het zelf leren bedenken van spelletjes en het spelen met kinderen in de buurt.

De spelletjes en filmpjes die kinderen gebruiken moeten aansluiten op hun belevingswereld en het ontwikkelingsniveau. De kijkwijzer geeft dit aan voor de televisieprogramma’s en op games wordt ook een advies gegeven voor welke leeftijd het spel geschikt is.

Ervaar je al een strijd met je kind over het omgaan met media of wil je dit voorkomen? Een aantal tips:

– Een klok of time-timer zetten is een goede en duidelijke manier om tijdafspraken na te komen.
– Speel zelf eens keer met het spel wat je kind speelt of doe het samen. Het brengt niet alleen plezier maar het zorgt er ook voor dat je weet waar je kind zich mee bezig houdt.
– Wen de kinderen al jong regels aan met het omgaan met mediagebruik en geef daarin zelf het goede voorbeeld.