December is voor gezinnen een drukke maand. Sinterklaas en zijn Pieten zijn volop bezig met het vullen van schoentjes, schrijven van gedichten en niet te vergeten pakjesavond. Nadat je met je kinderen ‘Dag Sinterklaasje’ hebt gezongen staat de kerstvakantie al weer voor de deur. Drukte op school en op het werk om vervolgens te kunnen genieten van een welverdiende vakantie vol entertainment voor de kinderen. Dat begint natuurlijk met de kerstdagen die de nodige organisatie en planning nodig hebben. Om het feest compleet te maken sluiten we knallend af met oud en nieuw. Leuk allemaal maar hoe houd je het gezellig? Hoe ga je om met de spanning van de kinderen en zorg je dat deze dagen voor zowel de kinderen als voor de ouder(s) een feest zijn?

Spannende tijd

Sinterklaas is het land uit en Kerst kijkt alweer om de hoek. Voor kinderen staat december bol van spannende tijden. Hou Je kind dan ook goed in de gaten. Let op je kind en de lichaamssignalen die hij/zij geeft om te beoordelen hoe het gaat met de spanning. Klaagt je kind regelmatig over hoofdpijn of buikpijn, is het erg prikkelbaar of huilerig, slaapt het slecht? Dit zijn signalen dat je kind teveel spanning ervaart. Kinderen hebben vervolgens rust, geruststelling, even extra aandacht of  extra knuffel nodig.

Geef als ouder het goede voorbeeld  aan je kind en bouw rust in tijdens de drukke decembermaand.

Hoe doe je dat: ontspannen met je gezin?

Is ontspannen in de drukste maand van het jaar echt een onmogelijke missie? Niet als je het actief inplant. Plan iedere dag momenten van ontspanning in voor je kind, je gezin en jezelf. Dit hoeft niet altijd heel veel tijd te kosten.  Een kwartiertje, half uur of uurtje kan op sommige momenten al voldoende zijn. Weet waar jouw kind  (en jijzelf) van ontspant en zorg dat hij/zij dat gaat doen. Sommige kinderen kunnen zelf goed aangeven wat ze fijn vinden om even tot rust te komen; anderen hebben hier de hulp van jou als ouder bij nodig. Sommige kinderen ontspannen van een lekker warm bad of douche, voorgelezen worden of zelf een boekje lezen, knuffelen, wandelen, muziek luisteren, liedjes zingen, met een dier spelen of knuffelen, een kopje thee drinken, tekenen of verven of zelfs een massage. Waar het om gaat is dat je de dingen doet die jullie fijn vinden en dat je hier elke dag bewust de tijd voor neemt.

Bouw rust in 

Daarnaast heb je als ouder natuurlijk een voorbeeldfunctie in deze feestdagenmaand. Ouders zijn voor kinderen het rustpunt in deze spannende tijd. Let dus ook goed op je eigen tempo en mogelijkheden en bouw voldoende rust in, dan zal je kind daar ook baat bij hebben. Makkelijker gezegd dan gedaan zul je misschien denken. Stel prioriteiten aan dingen die echt moeten gebeuren. Vaak verwachten we meer van onszelf en leggen we onszelf allerlei dingen op die we ‘moeten’. Kijk eens naar je eigen ‘moeten-lijstje’ en vraag je af of alles ook echt moet en schrap (of verdeel) een aantal dingen.