Je herkent het vast wel: een stok wordt opeens gebruikt als toverstaf, knuffels kunnen terug praten en de vloer wordt gebruikt als zwembad.  Kinderen staan bekend om hun wilde, maar ook leuke fantasieën. Als ouder kun je soms raar opkijken van wat je kind heeft verzonnen en vaak kun je er ook enorm om lachen. Maar het is niet alleen maar gewoon leuk.

Wat is de functie van fantasie bij kinderen?

Jonge kinderen kunnen nog niet goed onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Wat kinderen nog niet weten of begrijpen vullen ze aan met hun eigen fantasie. Daarom is fantasie voor een kind erg belangrijk voor een goede ontwikkeling. Het gebruik van fantasie zorgt er namelijk voor dat een kind zich dingen in kan beelden, gevoelens of ervaringen kan uiten en leert verwerken en angsten de baas kan worden. Zo heeft een denkbeeldige vriendje ook een hele duidelijke en positieve functie! Een kind verzint een fantasievriendje dus niet, omdat het geen echte vriendjes heeft, maar is het vaak een veilige manier om de wereld om hen heen te ontdekken. Door een fantasievriendje bijvoorbeeld de schuld te geven van iets wat je als kind zelf hebt gedaan, begint een kind te leren wat wel en niet mag. De functie van een fantasievriendje is ook om moeilijke situaties door te komen, bijvoorbeeld wanneer een kind een nare periode doormaakt (denk aan ziekte, scheiding en dergelijke). En het kan ervoor zorgen dat je kind zich optrekt aan zijn/haar fantasievriendje. Wanneer je kind iets nog net niet in zijn eentje kan en hij of zij zich inbeeld dat zijn fantasievriendje dit al wel kan, leert je kind daadwerkelijk van het fantasievriendje. Ook helpt het bij de sociale ontwikkeling. Doordat je kind hardop tegen het ‘vriendje’ praat, leert hij/zij om te gaan met conflicten en stimuleert het de taalontwikkeling. Kinderen gebruiken vaak hun fantasie op de volgende manieren:

  •  Het spelen van rollenspellen/’doen alsof’ spellen, door zich te verkleden en te doen alsof ze iemand anders zijn, zoals bijvoorbeeld ‘vader en moeder’.
  •  Een denkbeeldig fantasievriendje
  • Spelen met poppen of LEGO of iets dergelijks

Speelgoed stimuleert de fantasiewereld (poppenauto’s, keukentje). Stimuleer je kind ook met het spelen van fantasiespelletjes.

Lees hier het volledige artikel.