Bijna twee op de drie ouders melden dat hun kind de afgelopen zes maanden minstens één slaapprobleem heeft vertoond. Dit zorgt voor weerstand bij het naar het bed gaan, moeilijk wakker worden of stress thuis. Online-opvoedhulp.nl staat in de maand maart stil bij slaapproblemen van kinderen. In deze blog geven we informatie over de ideale slaapomgeving van een kind.

Slaapomgeving betekent niet alleen het bed en de slaapkamer maar ook factoren als licht, temperatuur en gezelschap. Goed slapen doen kinderen waar het veilig en knus is. Een goede slaapkamer is een omgeving van rust en waar het fris en donker is. Daarom is belangrijk om rekening te houden met de volgende elementen:

Slaapkamertemperatuur
De ideale slaapkamertemperatuur schommelt rond de 18 graden. Een te warme of te koude slaapkamer kan een kind zijn slaap verstoren. Vooral tijdens de remslaap kunnen kinderen hun lichaamstemperatuur minder goed regelen. Verfris elke dag de slaapkamer door een raam open te zetten daardoor hoeft er ’s nachts minder koude lucht naar binnen te komen.

Donker
Uit onderzoek blijkt dat 44% van de slaapkamers niet goed verduisterd is.  Licht is de vijand van een goede nachtrust. Licht speelt een cruciale rol in ons bioritme (slaap-waakritme). Het is dan ook goed om de slaapkamer zo donker mogelijk te maken. Kleuters slapen 35% met een nachtlampje aan en bijna 47% met de deur op een kier omdat ze bang zijn om in het donker te slapen. Het is prima om een nachtlampje aan te houden maar dan het liefst buiten de slaapkamer, bijvoorbeeld in de gang en de deur dan op een kier te houden.

Kleuters slapen 35% met een nachtlampje aan en bijna 47% met de deur op een kier omdat ze bang zijn om in het donker te slapen.

Geen mobiel op de slaapkamer
Door gebruik van de mobiele telefoon hebben we geleerd om op elk signaal van je telefoon te reageren, ook als die op stil- of trilstand staat. Hersenen zijn er overdag op getraind om er op te reageren en zullen ook ’s nachts die activiteit vertonen. Wel of niet bewust zal een mobiele telefoon de slaap verstoren. Het is daarom goed om de mobiele telefoon beneden te laten of helemaal uit te zetten.

Comfortabel bed en beddengoed
Elk kind slaapt beter op een goede matras en onder comfortabel beddengoed. Wat een goede matras is, is persoonlijk. Een goede matras moet er in ieder geval voor zorgen dat een kind lekker slaapt en ’s ochtends geen lichamelijke klachten (lage rugpijn, nekpijn) heeft.

Alleen of met broertje of zusje?
Bijna een derde van de basisschoolkinderen slaapt niet alleen op de kamer. Een op de dertig slaapt ook niet alleen in bed. Kinderen delen hun slaapkamer en/of bed meestal met broer of zus of met hun ouder(s). Tot nu toe is er geen onderzoek bekend over de invloed hiervan. Kinderen vinden het vaak leuk om hun slaapkamer te delen, toch heeft elk kind ook behoefte aan privacy. Deze behoefte wordt sterker rond de acht jaar. Het is dan goed om te kijken of ieder kind zijn eigen slaapkamer krijgt. Is dat niet mogelijk, dan zou je het kunnen oplossen met een gordijn.

Maak jij je zorgen over de slaapproblemen van je kind? Je kunt dan altijd het aanmeldformulier invullen zodat een pedagoog persoonlijk met je meedenkt om je kind weer goed te laten slapen.