Sommige kinderen kunnen beter alleen spelen dan een ander kind. Toch kan het best lastig zijn als je kind zichzelf moeilijk kan vermaken, want even rustig de krant lezen of de wasvouwen zit er dan niet in. Online-opvoedhulp.nl heeft een aantal tips om je kind zelfstandig te leren spelen.
Tip 1: Wat is de reden dat je kind niet alleen kan spelen?
Om je kind te leren zelfstandig te spelen is het van belang te achterhalen waarom hij niet alleen kan spelen. Speelt hij liever samen dan alleen? Weet hij niet wat hij moet doen? Heeft hij iemand nodig om zich langer te kunnen concentreren? Of kan hij zich niet met het speelgoed vermaken? Je kunt dit vragen aan je kind of door het gewoon uit te proberen en te kijken wanneer hij het minst lang speelt.
Tip 2: Speelgoed kiezen
Kinderen weten vaak niet goed wat ze kunnen spelen omdat er teveel speelgoed is of omdat ze geen ideeën hebben. Wat kan helpen is om wekelijks het speelgoed van je kind af te wisselen of om een bak met kaartjes te maken. In deze bak met kaartjes kunnen afbeeldingen staan wat je kind kan gaan doen. Je kunt samen overleggen met je kind wat jullie kunnen spelen of hem alleen laten kiezen uit de kaartjesbak.
Tip 3: Eerst samen spelen
Eerst met je kind samen spelen is een goede manier om alleen spelen toch voor elkaar te krijgen. Om een discussie met je kind te voorkomen kun je een kookwekker of time-timer zetten. Bespreek met je kind hoelang jullie samen gaan spelen en benoem dat als de wekker gaat dat hij daarna alleen moet spelen. Tijdens het samen spelen is het belangrijk dat je echt gerichte aandacht hebt voor je kind en je aansluit bij zijn spel.
Eerst met je kind samen spelen is een goede manier om alleen spelen toch voor elkaar te krijgen. Om een discussie met je kind te voorkomen kun je een kookwekker of time-timer zetten.
Tip 4: Alleen spelen
Als de wekker is gegaan kun je opnieuw de wekker zetten. Leidt het in door te zeggen dat hij nu alleen gaat spelen. Benoem ook wat jij gaat doen en waar jij bent. Je kunt je kind uitdagen door hem een opdracht te geven. Bijvoorbeeld door te zeggen ‘ik benieuwd hoe hoog jij een toren kan bouwen’. Het is goed om tussendoor een compliment te geven.
Hoelang je kind alleen kan spelen hangt af van wat hij al kan en van de leeftijd. Baby’s kunnen ongeveer 15 tot 30 minuten alleen in de box spelen. Peuters en kleuters kunnen ongeveer 15 tot 45 minuten alleen spelen.
Tip 5: Opbouwen van de tijd
Je wilt natuurlijk graag dat je kind steeds langer alleen kan spelen. Je kunt steeds de minuten uitbreiden of een beloningssysteem maken. Het is belangrijk dat je kind in het begin gelijk een aantal successen behaald, zet dus niet te hoog in!
Heb je na bovenstaande tips nog vragen of wil je liever persoonlijk advies? Stel dan jouw persoonlijke vraag via het aanmeldformulier.
Geef een reactie