Beslissen wanneer je kind voor het eerst alleen thuis te laten is voor veel ouders een lastige keuze. Want vanaf welke leeftijd laat je een kind alleen en voor hoelang? In deze blog geven we advies over wanneer het kan om kinderen voor het eerst alleen thuis te laten en waar je allemaal als ouder aan moet denken.

Leeftijd om kinderen voor het eerst alleen thuis te laten
De leeftijd waarop een kind alleen thuis mag worden gelaten is in Nederland niet wettelijk vastgelegd. Er is wel een wet die zegt dat je geen hulpbehoevenden zonder toezicht thuis achter mag laten. Als je bijvoorbeeld je baby alleen thuis laat als je de hond uitlaat en er breekt brand uit, dan kan dat strafrechtelijk voor problemen zorgen.

Dan is natuurlijk de volgende vraag maar wat is dan de norm? Als kinderen in groep 7 of 8 zitten dan zijn de meeste kinderen geschikt om voor het eerst even alleen thuis te blijven. Het hangt dan wel van een aantal factoren af zoals voelt je kind zich er goed bij om alleen thuis te blijven en heb je er als ouder vertrouwen in. Kortom, het verschilt per kind en als ouders weet je dit vaak het beste.


Dan is natuurlijk de volgende vraag maar wat is dan de norm?

Hoelang alleen thuis blijven?
Als je hebt besloten om je kind voor het eerst alleen thuis te laten, dan is het belangrijk om dit in kleine stapjes te trainen. Kies om te oefenen voor momenten die kort zijn en overdag. Bijvoorbeeld tussen de middag aleen thuis eten. Gaat dit goed? Dan kun je het steeds iets uitbreiden. Kijk ook naar wat je kind zelf prettig vindt en aandurft.

Om toch een idee te geven van hoelang een kind gemiddeld alleen thuis kan blijven kun je het onderstaande schema aanhouden:

Jonger dan 7 jaarOuders kunnen hun kinderen jonger dan 7 jaar niet alleen laten voor een bepaalde tijd ook niet in de auto, schoolpleinen (buiten schooltijd) en speeltuinen etc.
8 tot 10 jaarOuders wordt aangeraden om kinderen in deze leeftijd niet alleen te laten. Als ouders er voor kiezen om dit te doen dan is 30 minuten maximaal, alleen bij daglicht en bij de vroege avonduren.
11 tot 12 jaarKinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht en bij de vroege avonduren.
13 tot 15 jaarKinderen kunnen alleen thuis blijven, maar niet ‘s nachts.
16 tot 17 jaarKinderen kunnen alleen thuis blijven (in sommige gevallen ook voor langere periode)

Tips en afspraken om je kind voor het eerst alleen thuis te laten blijven:

– Bespreek met je kind dat hij/zij voor het eerst alleen thuis is. Hoe vindt je kind dat en geef je kind vertrouwen dat jij het een goed idee vindt.

– Bouw het alleen thuis blijven stapje voor stapje op. Oefen op korte momenten overdag. Als het goed gaat, kun je het steeds verder uitbreiden. Dit doe je in overleg met je kind.

– Maak duidelijke afspraken. Denk aan: mag je kind de deur opendoen en voor wie? Mag hij de telefoon opnemen? Mag je kind de oven of magnetron alleen gebruiken?

– Wat te doen in geval van nood. Schrijf een brief waar je kind heen kan bellen in geval van nood. Denk aan telefoonnummers van bekenden, buren maar ook noodnummers. Leg uit wat je kind moet doen in geval van nood.

– Als je kind zich onveilig voelt bespreek dan waar je kind naar toe kan gaan als hij of zij zich niet prettig voelt. Dit kan bij een buurvrouw, opa of oma zijn in de buurt.- Zorg dat je kind de deur uit kan. Sommige ouders doen de deur op de onderste klink, zodat het kind wel naar buiten kan, maar iemand anders niet naar binnen.

– Zorg dat er altijd back-up is: een buurvrouw op de achtergrond die ervan weet, mogelijkheid tot bellen als er iets is, enzovoort. – Zet de wasmachine, de droger en de vaatwasser uit. Zo beperk je de kans op kortsluiting en brand.

– Zorg ervoor dat iemand weet dat je van huis bent.

Niemand kent je kind zo goed al jij. Dus gebruik je kennis van wat ze echt willen en voer alle bovenstaande adviezen uit. Dit zal je kind en jou een geruststellend gevoel geven.

Heb je een vraag over opvoeden en wil je liever een persoonlijk advies van een deskundige? Meldt je dan hier aan en dan neemt een deskundige vandaag nog contact met je op.