Je hebt je kind lekker ingestopt, een verhaaltje of twee voorgelezen, de kamer monster-vrij verklaard, de lampen uitgedaan de nodige slokjes water en kusjes gegeven. Als je een van de gelukkige ouders bent blijft het dan rustig tot de vroege morgen. Maar soms duurt die stilte maar een paar minuten of tot midden in de nacht. Een strijd met een vermoeid en vaak huilend kind kan dan heel lastig zijn. Het is dan ook niet gek dat je soms toegeeft en je eigen bed deelt met je kind. Zeker als het drie uur ’s nachts is en er morgen weer gewoon gewerkt moet worden. ‘We slapen misschien minder lekker maar dan slapen we tenminste’ zul je misschien denken. Maar hoe krijg je je kind nou wél zo ver dat het in zijn/haar eigen bed wil slapen?
Waarom wel of niet bij jou in bed
De meningen zijn vaak nogal uitgesproken als het gaat om het slapen van kinderen in het bed van hun ouders. De een vindt dat kinderen vanaf het begin een eigen kamer en bedje moeten hebben en hier in moeten slapen. Anderen vinden het weer heel gebruikelijk dat kinderen de eerste paar jaar van hun leven dicht bij ouders blijven ’s nachts. Er is dan ook geen goed of fout. Belangrijkste is dat je als ouder je eigen gevoel volgt. Denk hierbij niet alleen aan wat het beste is voor je kind maar ook aan je eigen nachtrust en privacy. Veel ouders van kinderen onder de vijf jaar hebben volgens onderzoek een slaaptekort. Een op de drie ouders komt zo’n twee uur slaap te kort per nacht door slaapproblemen van de kinderen. Als je als ouder niet (meer) rustig kunt slapen zodra je zoon/dochter bij jou in bed komt, een van de ouders halverwege de nacht in het kinder- of logeerbed beland of je kind inmiddels te groot is om met zijn drieën in bed te passen wordt het tijd om je kind (weer) in zijn/haar eigen bed te laten slapen.
Eigen bed en slaapkamer
Belangrijk bij het maken van een slaapkamer voor kinderen is dat het ‘eigen’ en niet te druk is. Wat kan helpen op iets oudere leeftijd is dat je jouw kind mee laat kiezen hoe zijn/haar kamer er uit ziet. Laat het bijvoorbeeld een thema, kleur of dekbedovertrek uitzoeken. Het is belangrijk dat kinderen zich fijn voelen in hun eigen kamer. Veel drukke prints, een hele volle slaapkamer of niet donker genoeg kan er (mede) voor zorgen dat je kind minder lekker slaapt in zijn/haar kamer.
Veel ouders van kinderen onder de vijf jaar hebben volgens onderzoek een slaaptekort. Een op de drie ouders komt zo’n twee uur slaap te kort per nacht door slaapproblemen van de kinderen.
Van mijn bed naar jouw bed – training
Goed nieuws: je kunt je kind leren om iedere nacht in zijn/haar eigen bed te slapen. Minder goed nieuws: het zal niet altijd even makkelijk zijn. Sommige kinderen geven niet direct na een paar uur of één dag toe. Maar als het tijd is om je bed weer voor jezelf te hebben, zul je ondanks de tranen en strijd moeten volhouden.
Tip: vast bedritueel
Een eerste en belangrijke stap bij de training om in je kind in zijn/haar eigen bed te laten slapen is een vast bedritueel op een vast tijdstip. Hierbij kun je een vaste volgorde aanhouden van tandenpoetsen tot instoppen. Je kunt eventueel gebruik maken van bepaalde liedjes of rijmpjes om je kind te laten weten wat er allemaal moet gebeuren voor het slapen gaan. Zorg er voor dat je tijdens het bed-ritueel echt de aandacht hebt voor je kind. Het is verstandig om je kind ook nog even naar de wc te laten gaan zodat het hiervoor niet wakker hoeft te worden ’s nachts. Daarnaast is het goed om je kind (vanaf het begin) aan te leren dat soms mama, soms papa en soms mama én papa het naar bed zullen brengen. Dan krijg je geen problemen wanneer een van beiden een keer niet thuis is voor het bed-ritueel.
Blijf, als je besluit naast je kind te gaan liggen, niet te lang liggen. Je wil je kind niet aanleren dat hij/zij iemand naast zich nodig heeft om in slaap te kunnen vallen. Even gezellig knuffelen kan best maar zodra het echt tijd is om te slapen kan je kind het beste alleen in zijn/haar bed liggen. Als je toch in de buurt wil blijven kun je beter even op de gang of naastgelegen kamer rommelen.
Tip: eerst even wennen
Het kan voor sommige kinderen prettig zijn om eerst te kunnen wennen aan het slapen in een eigen bed. Je kunt jouw kind laten wennen door bijvoorbeeld eerst het bedje/matras op jouw kamer naast je eigen bed neer te zetten/leggen. Door hier een aantal nachten alleen in/op te slapen zal je kind leren om in een ander bed te slapen. Vervolgens kun je de regel indienen dat je kind nu in zijn/haar eigen bed en op de eigen slaapkamer zal moeten slapen en dat je een aantal keer komt kijken. Het aantal keren dat je komt kijken bouw je per avond steeds meer af.
Tip: De-hele-nacht-in-je-eigen-bed regel
Maak de regel dat je kind vanaf nu iedere nacht in zijn/haar eigen bed slaapt. Soms is het prettig om een bepaalde aanleiding te gebruiken voor de verandering. Bijvoorbeeld: ‘Nu je 3 jaar bent, verwachten we dat je in je eigen bed blijft slapen iedere nacht’. Houdt je vervolgens aan deze regel door je kind, ondanks de tranen en het zeuren, steeds weer terug te brengen naar zijn/haar eigen bed. Je kunt er eventueel ook een beloningssysteem aan koppelen wanneer je kind de hele nacht in het eigen bed heeft doorgebracht.
Tip: blijf volhouden
Als je toegeeft aan de tranen of de vele verzoeken die je kind in de strijd zal gooien wint je kind. Vertel je kind dat je niet steeds terug zal komen naar zijn/haar kamer voor nog een slokje water, kusje, knuffel of andere verzoeken. Wanneer je kind zijn bed en/of kamer uit komt, breng het dan zonder te veel woorden te gebruiken, weer rustig terug naar zijn eigen bed. Ook als het inmiddels twee uur ’s nachts is. Benoem bijvoorbeeld alleen de regel dat je kind nu in zijn/haar eigen bed zal moeten slapen. Als je kind meerdere keren uit bed komt hoef je de regel niet steeds te herhalen maar kun je hem/haar ook zonder wat te zeggen terug brengen naar het eigen bed.
Heb je na bovenstaande tips nog vragen of wil je liever persoonlijk advies? Stel dan jouw persoonlijke vraag via het aanmeldformulier.
Wij hebben al veel dingen geprobeerd, en nu is het erg lastig want we hebben een tussenoplossing omdat we aan het verhuizen zijn. hierdoor slapen we met z’n drie in 1 bed. maar straks als we weer in ons eigen huis wonen, wil ik ons kindje naar zijn eigen kamer en eigen bed hebben, meteen vanaf het begin. bij ons zoontje is het alleen erg lastig, hij raakt zo in paniek dat hij moet overgeven (hij geeft makkelijk over). wat kan ik hier allemaal aan doen?
Mijn dochter heeft toen ze 2 jaar was een fase gehad dat naar bed gaan een ware ramp was .Schreeuwen gooien gillen roepen tot overgeven toe .
Soms viel ze na 10 maten krijsen in slaap maar werd na een uur weer gillend wakker ,arts zei laat maar lopen tot ze moe wordt .Maar ook dan met neerleggen werd ze weer wakker en begon het opnieuw .
Tussen in bij ons sliep ze zo .Dat is een half jaartje geweest ,daarna is ze staps bewijs in haar eigen bedje gaan slapen
Mijn zon is 7, na het scheiding met zijn vader en aal die discussies wat hoort bij hij was bang en angstig, nu inmiddels 1.5 jaar dat hij slaapt bij mij, ik heb helemaal geen privé leven meer, ik kan niet uistslapen door aal die schoppen scnachts, en ik moet werken 40 uur per week, weet niet meer wat ik moet doe !!!