Een schoon huis, leuke kinderen, uitdagende baan, fijne relatie en een bruisend sociaal leven: moeders anno nu komen tijd tekort. Elke moeder verdient tijd voor zichzelf. Maar hoe doe je dat, meer tijd voor jezelf  maken en waarom is het zo belangrijk?  In deze blog geven we antwoord op deze vragen. En krijg je 8 tips om meer tijd voor jezelf vrij te maken als moeder.

Het leven van tegenwoordig stelt nogal wat eisen aan ouders. Vrouwen moeten vaak veel van zichzelf en voelen zich chronisch schuldig omdat ze het idee hebben dat ze tekortschieten. Moeders zorgen vaak goed voor hun kinderen, partner, vrienden en familie, maar vergeten zichzelf nog wel eens. Wij adviseren te stoppen met ‘streefleven’. Goed is goed genoeg en dat betekent bijvoorbeeld dat je huis niet altijd perfect opgeruimd hoeft te zijn. Zeker als je kleine kinderen hebt.

Tijd voor jezelf is belangrijk

Omdat je leven zo hectisch is, is het goed om af en toe even rustig aan te doen en aandacht aan jezelf te besteden. Waarom? Je lichaam heeft rust nodig. Als je te lang doorgaat zonder je lichaam op te laden, dan kun je last krijgen van vermoeidheidsverschijnselen: hoofdpijn, nek- en schouderklachten of rugpijn. Ook je psyche heeft rust en ontspanning nodig. Anders kun je dingen niet meer relativeren. Als je regelmatig ontspant, heb je meer energie en meer zin om je dagelijkse bezigheden uit te voeren. Je bent dan beter in staat de positieve kanten te zien, kijkt soms net even anders tegen zaken aan en houdt zelf de regie in plaats van dat je het gevoel hebt geleefd te worden. Klinkt heerlijk toch? Maar hoe krijg je meer tijd voor jezelf? Hier 8 tips:

Een goede moeder zorgt ook op tijd voor zichzelf. Alleen als jij in balans bent en ontspannen in het leven staat, kun je een leuke en goede moeder zijn.

Tip 1: Reserveer tenminste één avond in de week voor jezelf
Een goede moeder zorgt ook op tijd voor zichzelf. Alleen als jij in balans bent en ontspannen in het leven staat, kun je een leuke en goede moeder zijn. Ga één avond bijvoorbeeld sporten of spreek met vriendinnen af. Zorg er in ieder geval voor dat jij je zinnen even kunt verzetten. Noteer deze avond in je agenda en deel het mee. Dit zorgt ervoor dat je niet gestoord kunt worden. Je partner of oppas kunnen prima een avond voor je kind zorgen.

Tip 2: Maak een weekschema

Maak een schema waarin je noteert wanneer je boodschappen doet, een wasje draait, naar de speeltuin gaat, je kind naar korfbal brengt en kookt. Als je de klussen indeelt in blokken geeft dat overzicht en rust in je hoofd. Het voorkomt dat je alles door elkaar heen gaat doen, want dat kost vaak meer tijd. Voor kinderen is een schema ook fijn, want dat zorgt voor duidelijkheid.

Tip 3: Geef je kind de ruimte en jezelf dus ook

Is je kind hangerig of verveeld? Dan denken ouders al gauw dat ze hun kinderen moeten vermaken, maar dit hoeft helemaal niet. Vervelen is eigenlijk heel goed voor kinderen. Stop ermee om je kinderen altijd te vermaken, organiseer geen spannende uitjes in het weekend maar blijf lekker thuis. Leg in plaats daarvan wat papier, lijm, krijt of potloden op tafel en ga zelf de krant lezen en kijk na een half uurtje wat voor moois ze hebben gemaakt.

Tip 4: Stel minder hoge eisen

Stel jezelf af en toe de vraag: moet ik dit nú doen? Wat gebeurt er als ik het niet doe? Je kunt het jezelf soms heel moeilijk maken door te hoge eisen te stellen aan jezelf, of aan de manier waarop je huis eruit moet zien, of aan de manier waarop je je kind opvoedt. Wees dus minder kritisch op jezelf. Deze vraag kun je op verschillende manier stellen. MOET ik dit nu doen? Moet IK dit nu doen? Moet ik DIT nu doen? Moet ik dit NU doen en tenslotte met de nadruk op ‘doen’. Het werkt verhelderend je deze vragen gewoon te stellen af en toe. Zo kom je tot mooie inzichten.

Tip 5: Zeg nee als je nee wilt zeggen

Het is een beetje vrouw eigen geen nee kunnen zeggen. Met een druk leven moet je je echt niet laten verleiden in het doen van dingen die je niet wilt doen. Wil je vriendelijk blijven? Zeg dan ‘ik zou je heel graag willen helpen, maar ik heb beloofd …  te doen’.

Tip 6: Een schuldgevoel is nergens voor nodig

Veel moeders hebben last van een schuldgevoel als ze tijd voor zichzelf nemen. Ze vinden dat ze bij hun kind zouden moeten zijn in plaats van aan zichzelf te denken. Dat schuldgevoel komt voort uit je moederinstinct, wat je vertelt dat jij eigenlijk degene bent die het beste voor je kind kan zorgen.  Maar uiteindelijk zorgt goed voor jezelf zorgen er juist voor dat je een goede moeder kan zijn voor je kind.

Tip 7: Gebruik het internet

Het internet is je ‘beste vriend’. Doe je bankzaken online, doe de boodschappen via de online shop van je supermarkt en koop dat cadeautje voor de verjaardag van je nichtje via bol.com. Zo win je enorm veel tijd!

Tip 8: Combineer opvoeden en dagelijkse klusjes   

 
Combineer zoveel mogelijk dagelijkse klusjes met opvoeden. Wil jij weten welke klusjes jouw kind op welke leeftijd kan doen? Lees dan dit artikel. Wil jij de was doen? Laat je kind helpen met eenvoudige dingen vouwen. Wil je kind buitenspelen? Maai dan gelijk het gras. Zit je kind in bad, maak dan alvast een begin het met het schoonmaken van de badkamer. Dat scheelt je enorm veel tijd!

Heb je een vraag over opvoeden en wil je liever een persoonlijk advies van een deskundige? Meldt je dan hier aan en dan neemt een deskundige vandaag nog contact met je op.