Als ouder van een puber zoon of dochter krijg je er vroeg of laat mee te maken. Ze willen niet meer met hun ouders op vakantie maar alleen met vrienden. En als je zoon of dochter die droom vakantie eenmaal heeft geboekt kun jij je als ouder gestrest zijn en je zorgen maken of ze hier al wel klaar voor zijn. Wij geven tips hoe je jezelf en je kind kunt voorbereiden op deze eerste zelfstandige reis.

Vanaf hoe oud kunnen ze alleen op vakantie?
Iedere ouder zal zich afvragen wat een geschikte leeftijd is voor een kind om voor het eerst alleen op vakantie te mogen gaan. Hier is echter geen eenduidig antwoord op te geven, het verschilt per kind. In Nederland is de gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst alleen op vakantie gaan 16 jaar. Dit is dan vaak een vakantie in ons eigen land. Voor buitenlandse vakanties is de gemiddelde leeftijd 18 jaar. Belangrijk is het dat jij er op vertrouwd dat jouw kind er aan toe is zelfstandig op vakantie te gaan. Dit heeft te maken met de zelfredzaamheid van je kind. Wanneer zij in staat zijn alles zelf te kunnen plannen, regelen en de vakantie zelf kunnen betalen zijn, kunnen ze ook alleen op vakantie. Laat je kind samen met zijn of haar vrienden een concreet plan maken hoe zij dit willen gaan aanpakken. Vervolgens kun je een aantal  kritische vragen stellen over de veiligheid en hoe ze bepaalde situaties willen aanpakken. Als het ze niet lukt om samen een goed plan te maken kun je misschien beter even wachten met het alleen op vakantie laten gaan. Een tussenoptie kan dan zijn om bijvoorbeeld een vriend of vriendin mee te nemen op de gezinsvakantie of om jouw kind met een georganiseerde jongerenreis mee te laten gaan.

Met wie gaan ze, en waarheen?
Om zelf met een gerust hart thuis te blijven is het belangrijk om vooraf te bespreken met wie je kind op vakantie wil en waar de reis naar toe gaat. Je kunt ze helpen door samen een lijstje te maken met eisen waar de vakantiebestemming en accommodatie aan moeten voldoen. Zelf zullen ze waarschijnlijk met eisen komen als een zwembad, strand en kroeg op loopafstand. Jij kunt dan voorstellen om dingen toevoegen als een nachtbewaker, Nederlands sprekende reisleider of andere veiligheidseisen. Tevens blijken jongeren minder te drinken op vakantiebestemmingen waar veel activiteiten te doen zijn, dus hier kun je ook op letten. Wijs je kind op het nut van beoordelingswebsites, zodat ze kunnen zien hoe eerdere vakantiegangers de accommodatie hebben ervaren. Tot slot kan het jou als ouder een gerust gevoel geven als je alle reisgenoten van je kind kent. Je kunt je kind vragen het reisgezelschap bij jullie thuis uit te nodigen. Zo kun je meteen zien hoe de groep met elkaar omgaat.

Bespreek je zorgen
Hoewel ze waarschijnlijk zullen klagen dat ze niet op een belerende of bezorgde preek van hun ouders zitten te wachten, is het belangrijk om een aantal zaken vooraf te bespreken met je zoon of dochter. Zaken als veiligheid, geld, eventuele conflicten in de groep, welke activiteiten willen ze gaan doen, uitgaan, alcohol en drugsgebruik en seks. Niet allemaal de makkelijkste onderwerpen om met een puber te bespreken maar wel noodzakelijk. Vraag hoe zij over bepaalde dingen denken en geef vervolgens ook jouw mening.

Hoewel ze waarschijnlijk zullen klagen dat ze niet op een belerende of bezorgde preek van hun ouders zitten te wachten, is het belangrijk om een aantal zaken vooraf te bespreken met je zoon of dochter. Zaken als veiligheid, geld, eventuele conflicten in de groep, welke activiteiten willen ze gaan doen, uitgaan, alcohol en drugsgebruik en seks.

Maak afspraken
Uit het onderzoek van NIGZ-Alcoholvoorlichting & SOA AIDS Nederland blijkt dat jongeren die duidelijke afspraken hebben gemaakt met hun ouders, zich op vakantie meer verantwoordelijk gedragen dan jongeren die dat niet hebben gedaan. Nadat je besproken hebt hoe jullie beiden denken over onderwerpen als veiligheid, alcohol en geld zul je samen afspraken moeten maken. Zorg dat de afspraken reëel zijn en dat jullie er allebei mee kunnen leven. Natuurlijk weet je nooit zeker of je kind zich aan alle afspraken zal houden, je bent er immers niet bij om het te controleren. Toch blijkt dat kinderen die samen met hun ouders afspraken gemaakt hebben deze niet zo snel overtreden.

Maak in ieder geval afspraken over:

  • Het budget. Hoe veel geld kan/mag je kind uitgeven, wat doet hij/zij als het geld op is of als de anderen meer of alles samen willen uitgeven?
  • Alcohol- en drugsgebruik. Dat je kind alcohol zal drinken is misschien al duidelijk maar maak afspraken over een limiet, eventuele verleidingen en groepsdruk.
  • Seks. Misschien wil je er niet aan denken dat jouw zoon of dochter seks kan hebben met een onbekende vakantieliefde maar geef je kind in ieder geval condooms mee. Slechts een derde van de pubers neemt op vakantie condooms mee, terwijl bijna de helft van de jongeren wel eens onveilige seks heeft op vakantie.
  • Waardevolle spullen. Waar laten ze hun smartphone, ipod, camera, paspoort en andere waardevolle spullen tijdens bijvoorbeeld het zwemmen of uitgaan?
  • Grenzen. Maak afspraken over hoe jouw kind zijn/haar grenzen kan bewaken.
  • Contact met het thuisfront. Spreek af of jullie contact hebben met elkaar en zo ja, hoe vaak en op welke manier. Gaat dat per sms, e-mail of bellen en mag jij hem/haar ook opbellen?

Geef een checklist voor het inpakken
Het is misschien algemeen bekend maar over het algemeen pakken meisjes vaak te veel spullen in en jongens te weinig als zij op reis gaan. Het kan dus handig zijn om een checklist te maken (of van internet uit te printen) en samen door te nemen voor vertrek. Zo weet je zeker dat je zoon of dochter de essentiële dingen niet kan vergeten. Daarnaast heb je zo de kans om samen te controleren of de gewichtslimiet van de bagage niet wordt overtreden en je zoon of dochter extra onverwachte kosten krijgt.

Belangrijke gegevens noteren
Voor vertrek kun je vragen om een kopie van het reisschema en de contactgegevens van de accommodatie. Zo weet je precies wanneer de bus, boot of het vliegtuig vertrekt en weer aankomt en kun je in geval van nood altijd contact opnemen met de accommodatie.

Vertrouwen
Het allerlaatste en belangrijkste wat je jouw kind mee kan geven op vakantie is vertrouwen. Geef aan dat je hem/haar vertrouwd dat hij/zij zich verantwoordelijk zal gedragen. Voor jongeren is dit heel belangrijk en prettig om van hun ouders te horen. Daarnaast zullen ze zich zelfverzekerder voelen en dit vertrouwen niet graag willen beschadigen.

Maak je niet teveel zorgen
Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan maar wij raden je aan om je niet teveel zorgen te maken. Het is voor je puber een belangrijke stap in de ontwikkeling naar zelfstandigheid en bovendien een hele leuke. Houd jezelf bezig met andere activiteiten en/of taken zodat je niet steeds zal gaan piekeren. Wij raden het niet aan om zelf ook op vakantie te gaan in deze periode. Zorg er voor dat je bereikbaar en beschikbaar bent mocht het nodig zijn.

Heb je na bovenstaande tips nog vragen of wil je liever persoonlijk advies? Stel dan jouw persoonlijke vraag via het aanmeldformulier.