De puberteit is de periode waarin jongens en meisjes zich tot volwassene ontwikkelen. Hoewel de leeftijd waarop puberteit begint per persoon verschilt, begint het bij meisjes gemiddeld één tot twee jaar eerder dan bij jongens. De puberteit valt meestal tussen het tiende en achttiende levensjaar.
In de puberteit verandert er veel voor je kind, maar wát veranderd er eigenlijk allemaal? Er vinden een aantal lichamelijke veranderingen plaats. Geslachtskenmerken veranderen, ze groeien snel (groeispurt) en er komt meer lichaamsbeharing. Naast alle lichamelijke veranderingen verandert ook het gedrag van je kind. Ze vinden het belangrijk om deel uit te maken van een groep en ze zullen dus ook veel (nieuwe) vrienden willen krijgen. Een puber wil zich graag bewijzen en ze worden zelfstandiger. Het puberbrein krijgt dus veel te verwerken en het is dan ook heel normaal dat het soms moeilijk is als ouders om te gaan met het gedrag van je puberzoon of –dochter.
Naast alle lichamelijke veranderingen verandert ook het gedrag van je kind. Ze vinden het belangrijk om deel uit te maken van een groep en ze zullen dus ook veel (nieuwe) vrienden willen krijgen.
Hoe kun je als ouders het beste omgaan met een kind in de pubertijd? Dat is de grote vraag waar veel ouders mee worstelen. Het antwoord op die vraag ligt voor elke ouder anders. Maar praten met je kind is eigenlijk wel het allerbelangrijkste, want zodra je kind ergens problemen mee heeft zal hij/zij als eerste naar jou toe komen omdat het altijd alles met jou kon bespreken. Dat is niet alleen voor je kind een opluchting maar ook voor jou als ouder omdat je op de hoogte blijft van wat er op dat moment speelt in het leven van je kind.
Enkele tips:
– geef altijd open en eerlijk antwoord op de vragen van je kind.
– praat met je kind en moedig hem/haar aan.
– zorg dat je weet met wie je kind omgaat, zonder gelijk er een mening over te hebben.
-vertrouw je kind ook in de pubertijd, hij/zij weet wel wat goed of fout is.
Mocht je er toch niet helemaal uit komen met je puber en wil je graag een persoonlijk advies. Meld je dan aan via het aanmeldformulier.
Geef een reactie