Verliefdheid, kriebels in je buik, het is een gelukkig gevoel wat vrijwel iedere volwassene wel kent. Maar hoe het zit met kinderliefdes? Dat vinden ouders best lastig. Vanaf wanneer kunnen kinderen of jongeren verliefd worden? En hoe herken je verliefdheid bij jouw kind?  Meer informatie en tips je in dit artikel.

Wat is verliefdheid?
Verliefdheid heeft te maken met hormonen. Bij verliefdheid maken je hersenen bepaalde stofjes aan wat er voor zorgt dat je meer geluk en plezier ervaart. Het gaat onder andere om de hormonen dopamine en adrenaline.  Deze hormonen werken oppeppend en verslavend. Het zorgt er voor dat verliefde mensen steeds meer en vaker bij elkaar willen zijn zodat er opnieuw hormonen worden aangemaakt. Na een jaar of twee van verliefdheid stopt het lichaam met de aanmaak van deze hormonen en neemt dus ook de verliefdheid af.

Kinderliefde
Ontwikkelingspsychologen stellen dat kleuters van een jaar of 5 á 6 voor het eerst verliefd kunnen worden. Op deze leeftijd hebben jongens en meisjes meer oog voor elkaar en sociale contacten. De geslachtshormonen spelen op deze leeftijd nog geen rol bij de verliefde gevoelens. Het kan dus goed zijn dat kleuters verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht of een volwassene (de juf, vader of moeder). Dit zegt niets over de seksuele geaardheid van het kind. De speciale gevoelens dat je de ander ‘de liefste van de hele wereld’ vindt zijn verder zeer vergelijkbaar met de verliefde gevoelens die (jong)volwassenen kunnen ervaren. Kinderen voelen zich blij als ze bij de ander in de buurt zijn maar ze kunnen er ook zenuwachtige of ongelukkige gevoelens van krijgen. Er is bij verliefdheid op jonge leeftijd vaak nog geen sprake van lichamelijke intimiteit. Kusjes geven of handen vasthouden hebben de kinderen zelf vaak nog geen behoefte aan. Als kinderen dit wel doen is het vaak aangemoedigd door de omgeving.

Vanaf een jaar of 8 á 9 worden kinderen vaker verliefd op leeftijdsgenootjes van het andere geslacht. Op basisscholen zie je dat kinderen in deze leeftijdsfase vaak vooral met kinderen van hetzelfde geslacht spelen. De jongens met de jongens en de meisjes met de meisjes. Hierdoor kan er een bepaalde spanning ontstaan dat weer kan leiden tot verliefdheid. Op deze leeftijd ontstaat dan vaak een eerste verkering. Deze kinderverkering betekent vaak niet meer dan samen spelen en de titel van ‘verkering’ met elkaar hebben.

Ontwikkelingspsychologen stellen dat kleuters van een jaar of 5 á 6 voor het eerst verliefd kunnen worden. Op deze leeftijd hebben jongens en meisjes meer oog voor elkaar en sociale contacten.

Puberliefde
Tijdens de puberteit zijn kinderen volop in ontwikkeling en gieren de hormonen door het lichaam. Door de ontwikkeling van de geslachtshormonen in deze leeftijdsfase zijn kinderen extra gevoelig voor hormonen als dopamine. Gevoelens van verliefdheid en verdriet, als de liefde niet beantwoord wordt, kunnen een stuk heftiger zijn dan op de basisschool. Daarnaast komen de gevoelens van verliefdheid veel vaker voor in deze fase. Het begrip verkering krijgt in deze fase een andere betekenis. Door de seksuele ontwikkeling van pubers is er vaker sprake van intimiteit binnen de verliefdheid en verkering. Vanaf een jaar of 13 groeit bij jongeren de behoefte aan zoenen en seksualiteit. Ongeveer 60% van de jongeren krijgt op deze leeftijd ook een eerste echte zoen. Als ouder is het belangrijk om te praten over seksualiteit met je puber. Hoe je dat kunt doen lees je in het artikel:Seksuele voorlichting aan kinderen (alle leeftijden).

Hoe herken je verliefdheid bij jouw kind?
Kenmerkend voor verliefdheid bij alle leeftijden is de volledige focus op de persoon op wie hij/zij verliefd is. Er wordt veel over de jongen of het meisje waarop je kind verliefd is gepraat (niet perse met de ouders). Ze willen veel tijd met hem of haar doorbrengen. Verliefde kinderen kunnen daarnaast hyperactiever zijn en vaker glimlachen dan normaal. Ook kan het zijn dat ze meer moeite hebben met eten of concentratie.

Tips voor ouders

  • Neem de verliefde gevoelens van je kind serieus (en accepteer ze). Het kan grappig of schattig overkomen maar de verliefde gevoelens van kinderen zijn echt
  • Praat over relaties en seksualiteit
  • Maak eventueel gebruik van boekjes om te praten over verliefd zijn en seksualiteit. Via deze website van leesplein kun je geschikte boeken op onderwerp en leeftijdsfase zoeken.
  • Geef (zoveel mogelijk) het goede voorbeeld van een liefdevolle relatie

Maak jij je zorgen over een specifieke situatie en wil je persoonlijk advies? E-mail dan met een van onze deskundigen.