‘Pap, mag ik een mobiel?’ vraagt een jongen van zeven jaar aan zijn vader. Een veelvoorkomend antwoord van ouders ‘daar ben je nog te jong voor’. Maar wat is nu een geschikte leeftijd? En neem je dan prepaid of abonnement met of zonder internet? En hoeveel gaat dat kosten? Allemaal vragen waar veel ouders mee rond lopen. Typhone.nl heeft hier onderzoek naar gedaan en online-opvoedhulp.nl heeft hier praktische tips voor ouders aan toegevoegd.

Onderzoek: kinderen en een mobiel
Een mobiel is natuurlijk geen speelgoed. Je moet er zuinig mee zijn, er zijn kosten aan verbonden en je kunt niet eindeloos bellen, sms’en en internet gebruiken. Het vraagt een bepaalde verantwoordelijkheid van kinderen. En dat is precies de reden waarom veel ouders denken ‘Wanneer is mijn kind oud genoeg voor een mobiel? Typhone.nl stelde deze vraag aan veel ouders en de gemiddelde leeftijd voor kinderen is 12  jaar. Deze leeftijd is te verklaren doordat kinderen dan naar de middelbare school gaan en ouders dan een mobiel aan hun toevertrouwen. Kinderen willen vaak op deze leeftijd een mobiele telefoon omdat hun vriendjes er ook eentje hebben.

Waarom hebben kinderen een mobiel nodig?
Ouders geven als belangrijkste redenen puur voor noodgevallen (33%) en altijd snel in contact met thuis (32%). Sociale contacten zijn met 13% ook een duidelijke reden waarom kinderen een gsm zouden moeten hebben. 9% vindt het belangrijk om via de gsm te kunnen zien waar een kind is en 7% ziet de gsm als een goede bron van vermaak in de vorm van spelletjes en social media. Blijkbaar zijn volwassenen niet onder de indruk van sociale druk. Slechts 5% geeft aan dat een kind een gsm krijgt omdat andere kinderen er ook een hebben.

Natuurlijk zijn er ook genoeg redenen om een kind juist geen mobiel te laten gebruiken. Ouders lijken zich vooral zorgen te maken om de toegang tot ongewenst materiaal (22%). Gevoeligheid voor diefstal en hoge kosten delen plek twee met elk 17%. Teveel verantwoordelijkheid is voor 14% van de deelnemers een showstopper en 12% vindt het gevaar voor verslaving te groot. 11% vindt het gebruik moeilijk te controleren en de laatste 7% vindt het vooral belangrijk dat kinderen gewoon lekker spelen en niet met een gsm aan de slag gaan.

Maak in ieder geval duidelijke afspraken met je kind om te voorkomen dat je kind té enthousiast internet gaat gebruiken en bellen.

Prepaid of een abonnement?
Een vervolgvraag waar veel ouders mee rondlopen. Er zijn grote verschillen tussen abonnementen en de kosten daarvan. Een abonnement is per minuut, smsje of MB goedkoper maar daar is het risico dat je kind buiten de bundel verbruikt. Voor een prepaid aansluiting geldt natuurlijk op is op. Veel ouders kiezen voor prepaid bellen om de kosten te kunnen beheersen. Overigens zijn er ook voordelige abonnementen van een paar euro per maand met een zelf te bepalen bestedingslimiet. Maak in ieder geval duidelijke afspraken met je kind om te voorkomen dat je kind té enthousiast internet gaat gebruiken en bellen.

Wat mag een abonnement of prepaid kosten per maand?

Minder dan € 1048%
€ 10 tot € 1536%
€ 15 tot € 2010%
€ 20 tot € 255%

Wat mag een toestel kosten?

Niet s(een gebruikte is goed)41%
Minder dan € 5016%
€ 50 tot € 10027%
€ 100 tot € 20012%
Meer dan € 2004%

Wie betaalt de kosten?
50% van de ouders vindt dat zowel het kind als de ouder een deel moet betalen. 28% van de ouders betaalt het abonnement volledig van hun kind en 13% vindt dat kinderen alle kosten zelf moeten betalen.

Je kind mag een mobiel. Waar moet je als ouders rekening mee houden?
Online-opvoedhulp.nl geeft een aantal tips:

  • Maak afspraken samen met je kind en spreek af wat de consequentie is als je kind deze afspraak niet na komt.
  • Denk van tevoren na. Als je kind zijn mobiel verliest of stuk gaat, wat spreek je daarover af? Ga je de mobiel laten verzekeren?
  • Geef voorlichting over bellen en appen. Denk bijvoorbeeld aan online pesten, hoe moet je kind daarmee om gaan? Of gaat je kind om als hij in een groepsapp zit en daar komen porno plaatjes voorbij?
  • Wijs je kind op het gevaar van commerciële sms-diensten. Bijvoorbeeld bij het stemmen van tv-programma’s of downloaden van apps.
  • Laat je kind niet vanuit of naar het buitenland bellen
  • Stel regels wanneer mag je kind zijn mobiel gebruiken. Mag het aan tafel? Mag hij zijn mobiel mee nemen als hij gaat slapen? Maak ook daar afspraken over.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je een persoonlijk advies? Neem dan contact op met één van onze pedagogen en zij denken graag met je mee

Bron:
http://www.typhone.nl/blog/onderzoek-kinderen-en-een-gsm/