De Sinterklaastijd is voor de meeste kinderen leuk en spannend, vooral als ze nog in Sinterklaas geloven. Er komt een tijd dat je kind de leeftijd krijgt om te vertellen dat Sinterklaas niet meer bestaat. Toch is het lastig om de leeftijd en het geloof van je kind in Sinterklaas te schatten. In dit artikel geven we tips over wanneer en hoe je aan je kind kan vertellen dat Sinterklaas niet bestaat.

Op welke leeftijd vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?
De leeftijd waarop de meeste kinderen het geheim van Sinterklaas leren kennen, is de laatste jaren aan het verschuiven. Eerder geloofde kinderen van negen en tien jaar nog in Sinterklaas. Nu weten de meeste kinderen rond hun zesde jaar dat Sinterklaas niet bestaat. Toch kan het per kind nog verschillen wanneer hij niet meer gelooft. Sommige kinderen hebben met 4 jaar al hun bedenkingen, terwijl andere kinderen er op hun negende nog heilig in geloven. Er is niet echt een leeftijdsgrens wanneer kinderen moeten weten hoe de vork in de steel zit. Maar als je kind in de bovenbouw van de basisschool zit en nog steeds gelooft, dan is het wel nuttig om je kind te informeren. De meeste klasgenoten weten dan dat Sinterklaas niet bestaat en voor de meeste kinderen is goed om het geheim van hun ouders te horen.

Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?
Veel ouders vinden het lastig om een goed moment te vinden om je kind de waarheid te vertellen over Sinterklaas. Als je kind nog heilig gelooft in Sinterklaas en volgend jaar naar de bovenbouw gaat, dan adviseren wij om je kind het geheim van Sinterklaas te vertellen. Ook als je kind gaat twijfelen aan de echtheid en je er veel over moet liegen. Dan is het ook een goed moment om te vertellen dat hij niet bestaat. Vaak merk je aan je kind wanneer hij eraan toe is.

Sommige kinderen hebben met 4 jaar al hun bedenkingen, terwijl andere kinderen er op hun negende nog heilig in geloven. Er is niet echt een leeftijdsgrens wanneer kinderen moeten weten hoe de vork in de steel zit.

De meeste kinderen komen er zelf achter dat Sinterklaas niet bestaat. Dit heeft te maken met hun ontwikkelingsfase, ze krijgen steeds een beter inzicht. Ze vinden het bijvoorbeeld gek dat Sinterklaas bij hun op school is en tegelijkertijd op de school van hun buurtvriendje. Heeft je kind eenmaal dit inzicht, zeg dan dat hij gelijk heeft. Maar hoe vertel je het dan verder?  Veel ouders vertellen dat Sinterklaas vroeger wel bestaan heeft, maar dat niemand honderden jaren oud kan worden. Dat Sinterklaas cadeautjes gaf aan kinderen als hij jarig was en dat ze op deze manier de verjaardag van Sinterklaas blijven vieren.
Kinderen hebben daarna nog veel vragen, geef je kind de ruimte om deze vragen te stellen en geef een eerlijk antwoord. Het is bij veel kinderen helpend om te vertellen dat veel mensen mee doen om het geheim in stand te houden en dat hij nu ook bij de grote mensen hoort. En dat het nu ook de taak van hem is om de kleine kinderen te laten geloven dat Sinterklaas bestaat.

Uit onderzoek in Amerika en Canada blijkt dat de negatieve gevolgen voor het geloof in Sinterklaas en de Kerstman minimaal zijn als kinderen het grote geheim leren kennen. Natuurlijk kunnen ze teleurgesteld of zelfs boos zijn, maar dat gaat vaak snel weer over. Kinderen maken zich vaak minderen zorgen dat hun ouders. Meer dan de helft is vooral trots op als ze het geheim kennen.

Wil je dat wij jouw vraag beantwoorden op onze site? Stuur hem dan (via een persoonlijk bericht of openbaar) op via onze facebook of twitter pagina. Wij kiezen regelmatig een aantal korte opvoedvragen uit die we op de site beantwoorden.