Als ouder van een dreumes, peuter of kleuter zal het begrip ‘driftbuien’ je vast bekend klinken. Vrijwel alle ouders van kinderen, tussen de één en drie jaar, krijgen met deze woede-uitbarstingen te maken. Deze buien kunnen behoorlijk lastig zijn om mee om te gaan. In dit artikel lees je meer over waar driftbuien vandaan komen en hoe je er als ouder mee om kunt gaan.

Waar komt het vandaan?
Er kunnen verschillende aanleidingen zijn die leiden tot een driftbui bij je dreumes of peuter. De onderliggende oorzaak ligt vrijwel altijd in een vorm van frustratie. Jonge kinderen uiten hun frustratie, omdat ze hun zin niet krijgen, regelmatig in een driftbui. Tussen de één en drie jaar komen driftbuien regelmatig voor bij kinderen. Op deze leeftijd willen kinderen van alles, maar lukt het hen niet altijd of ze kunnen zich nog niet goed uiten. Ze hebben nog niet veel geduld en kunnen zichzelf nog niet goed beheersen. Als ze iets willen, willen ze het nu! Als een kind een driftbui heeft, heeft het zichzelf niet onder controle, het laat zichzelf gaan en is niet meer aanspreekbaar. Het kind heeft een machteloos gevoel en is boos en/of teleurgesteld omdat iets niet gebeurt zoals hij of zij dat wil. Dit betekent niet dat je er altijd wat aan kunt doen. Het hoort ook bij de ontwikkeling van kinderen om met deze frustraties te leren omgaan.

Als een kind een driftbui heeft, heeft het zichzelf niet onder controle, het laat zichzelf gaan en is niet meer aanspreekbaar. Het kind heeft een machteloos gevoel en is boos en/of teleurgesteld omdat iets niet gebeurt zoals hij of zij dat wil.

Aanleg voor driftbuien?
Het ene kind kan vaker, of driftiger zijn dan het andere. Dit kan komen door aanleg. De ene persoon kan beter omgaan met frustraties dan de ander. Rigide kinderen, die veel regels en structuur nodig hebben, kunnen vaker een driftbui hebben dan flexibele kinderen. Onverwachte dingen kunnen bij deze meer rigide kinderen voor angst en onrust zorgen. Deze angst en onrust kunnen weer aanleiding zijn voor een driftbui.

Hoe ga je er mee om?
Een van de belangrijkste tips voor het omgaan met driftbuien is dat je als ouder rustig blijft, hoe moeilijk dat soms ook is. Je zult misschien snel de neiging hebben om zelf ook boos, gefrustreerd of machteloos te reageren. Wanneer jij zelf ook zo reageert en hetzelfde gedrag laat zien kunt je juist, onbewust, leren dat het normaal is om zo te reageren op conflicten. Als het moeilijk is om jezelf te beheersen kun je even weglopen of eventueel je partner vragen te reageren. Zorg er wel voor dat er niets of niemand beschadigd of bezeerd kan worden voor je de ruimte verlaat.

Een tweede tip die minstens zo belangrijk is: geef nooit toe. Hiermee leer je je kind namelijk dat het helpt om dit gedrag te vertonen en zal hij/zij dit vaker gaan doen. Een verstandig gesprek voeren heeft op dit moment ook geen zin. Tijdens een driftbui zal je kind er niet veel van horen.

Geef je kind geen beloningen in de vorm van extra aandacht of wijzigingen in de plannen of handelingen die voorafgaand aan de driftbui stonden gepland.

Laat je kind uitrazen en ga er dus niet teveel op in, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Zeker in een openbare ruimte waar andere mensen zijn. Thuis kan een time-out een geschikte manier zijn om je kind op een veilige rustige plek te laten uitrazen. Net als bij alle andere time-outs is het belangrijk om na de time-out periode weer positief te reageren op je kind en het complimenten te geven voor goed gedrag. Wil je meer lezen over een time-out en straffen, lees dan de blog: straffen van kinderen.

Heb je een vraag over opvoeden en wil je liever een persoonlijk advies van een deskundige? Meld je dan hier aan. Een deskundige vandaag nog contact met je op.