Het is niet ongewoon dat jonge kinderen in bed plassen maar soms gaat het niet vanzelf over als het kind ouder wordt. Dat is natuurlijk niet fijn en kan spanningen geven bij het kind en in het gezin. Gelukkig zijn er mogelijkheden om bedplassen te behandelen. Het vergt wel training en geduld. In deze blog geven we meer informatie over bedplassen en tips om het bedplassen te stoppen.
Wanneer spreken we van bedplassen?
De meeste kinderen worden tussen hun tweede en vierde jaar ’s nachts zindelijk. Toch komt bedplassen bij vijf en zesjarigen nog veel voor. In de DSM-IV spreken ze van bedplassen als een kind vanaf vijf jaar minstens twee keer per week tenminste achtereen volgende drie maanden ’s nachts in bed plast.
Wat zijn de oorzaken?
Het probleem van bedplassen komt erop neer dat je niet wakker wordt van de prikkel dat je moet plassen. De precieze oorzaak daarvan is niet bekend. Voor een deel is het probleem erfelijk: de kans is zo’n 70% dat beide ouders er ook last van hebben gehad. Bedplassen komt twee keer zoveel voor bij jongens dan bij meisjes. Een probleem met een van de organen (nieren, urinewegen) wordt slechts bij 1 tot 3% vastgesteld. Bedplassen heeft niet duidelijk een psychische oorzaak. Toch is bij jonge kinderen vaak te zien dat als ze ’s nachts zindelijk waren, dit weer verloren kan gaan na een ingrijpende gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij scheiding van de ouders, of de geboorte van een broertje of zusje.
De cijfers
Op basis van verschillende onderzoeken wordt aangenomen dat bij kinderen in de basisschoolleeftijd de percentages schommelen tussen de 2 en de 10 procent. Geschat wordt dat 16% van de bedplassers spontaan droog wordt zonder behandeling. De meeste bedplassers zijn rond hun veertiende jaar van hun probleem af.
Bedplassen heeft niet duidelijk een psychische oorzaak. Toch is bij jonge kinderen vaak te zien dat als ze ’s nachts zindelijk waren, dit weer verloren kan gaan na een ingrijpende gebeurtenis.
Tips om bedplassen op te lossen!
– Zet het kind op vaste tijden op het toilet, voor het slapen gaan en gelijk na het opstaan. Dit zorgt ervoor dat de blaas een bepaalde structuur krijgt. Het is belangrijk dat je dit ook overdag doet.
– Je kunt een plaskalender kopen of er eentje zelf maken. Je kind kan dan voor zichzelf bij houden wanneer het wel of niet gelukt is en daarvoor beloond worden door een sticker. Als hij naar een bepaalde periode een gehele tijd niet meer in bed heeft geplast, kun je jouw kind een diploma geven.
– Maak gebruik van de plaswekker. Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de behandeling met de plaswekker het meest effectief is. De plaswekker mag bij kinderen vanaf 7 jaar worden gebruikt. Verschillende plaswekker kunt u huren of kopen bij urofoon.
– Er worden vaak tips gegeven om een kind ’s nachts wakker te maken om naar de toilet te gaan of een wekker te zetten. Dit helpt wel om het bed droog te houden, maar het werkt niet om het kind ’s nachts zindelijk te krijgen. Want hij krijgt geen wekprikkel vanuit zijn eigen lichaam maar vanuit zijn omgeving. Vaak zijn kinderen ook nog niet helemaal wakker als ze in een diepere slaap zijn, daardoor voelen ze hun blaas ook niet en heeft het kind op de wc zetten geen zin.
Persoonlijk advies
Herken jij je in het bovenstaande artikel en wil je graag een persoonlijk en uitgebreid advies bij jouw situatie? Via de dit online formulier kun je jouw vraag stellen.
Geef een reactie