Help! Mijn dochter was toen ze twee jaar was al zindelijk en nu is ze vier jaar en plast ze meerdere malen per week in haar broek of bed. Dit zijn opvoedvragen die veel ouders hebben omdat ze zich zorgen maken om de ontwikkeling van hun kind. Online-opvoedhulp heeft de oorzaken van weer onzindelijk zijn op een rijtje gezet en geeft tips hoe je er als ouder mee om kunt gaan.

Ongelukjes
Ongelukjes doen zich voor als een kind in principe zindelijk is, maar wanneer het weleens een keertje misgaat. Vaak zie je dat bij jongens (maar ook wel bij meisjes) als ze erg in hun spel op gaan dat ze gewoon vergeten te plassen. Ook kunnen kinderen denken dat ze andere (belangrijkere) bezigheden hebben dan plassen, waardoor ze zeggen dat ze niet hoeven, terwijl ze eigenlijk wel moeten. Veel peuters en schoolkinderen plassen of poepen af en toe ook nog wel eens in hun broek, als ze nerveus of ziek zijn.

Bovenstaande punten horen bij de normale ontwikkeling maar het is als ouder wel goed om in de gaten te houden. Kinderen helpen herinneren en op gezette tijden laten plassen is vaak al voldoende.  Een eierwekkertje kan helpen om het kind te laten herinneren.

Kinderen denken vaak dat ze andere (belangrijkere) bezigheden hebben dan plassen, waardoor ze zeggen dat ze niet hoeven, terwijl ze  eigenlijk wel moeten.

Terugval
Wanneer ongelukjes structureel worden  en het lijkt alsof je kind weer helemaal onzindelijk is geworden, spreek je van een (tijdelijke) terugval of regressie. Een terugval kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
– Lichamelijke oorzaak (blaasontsteking, obstipatie)
– Teveel dwang om zindelijk te worden
– Vervelende ervaringen (wc niet kunnen vinden, per ongeluk opgesloten, angst bij vreemden, etc.)
– Stressvolle gebeurtenissen (scheiding, nieuw broertje of zusje, eerst naar school, verhuizing, etc.)

Lichamelijke oorzaken
Als ouder is het goed om eerst uit te sluiten of het een lichamelijke oorzaak heeft. Weer gaan broekplassen kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een blaasontsteking. Ga eventueel met ochtendurine naar de dokter om dit te laten controleren. En als een kind dat eerst zindelijk was weer gaat broekpoepen, kan er sprake zijn van obstipatie. Bespreek dit met de huisarts.

Andere oorzaken
Veel vaker is de oorzaak van een terugval niet lichamelijk. Oorzaak als spanning of stress, een ingrijpende gebeurtenis zoals de komst van een broertje of zusje of voor het eerst naar school, ziekte, spanningen in het gezin of bij de peuterspeelzaal,  kunnen ervoor zorgen dat je kind opeens weer veel ongelukjes heeft.  Het gebeurt vaker dat kinderen in hun ontwikkeling achteruit gaan (regressie) wanneer er een voor het kind spannende situatie of gebeurtenis plaatsvindt.

Tips:
– Probeer de oorzaak te achterhalen door je af te vragen vanaf wanneer je kind ongelukjes heeft en of er in de periode ervoor ingrijpende gebeurtenissen zijn geweest.  Als je de oorzaak hebt gevonden kun je bedenken hoe je eventueel verandering in de situatie kan brengen.

– Geef je kind op een positieve manier aandacht maar besteed niet teveel aandacht aan de zindelijkheid(problemen) zelf. Simpele beloningen kunnen effectief zijn.

– Bedenk je dat je kind er niets aan kan doen

– Blijf zelf vooral rustig en raak niet gefrustreerd omdat dat weer extra druk legt op je kind.

Denk je dat de gebeurtenis te ingrijpend was voor je kind of wil je advies van een deskundige. Dan kun je vrijblijvend contact zoeken met een pedagoog van online-opvoedhulp.nl. Zij kunnen met je mee kijken en waar nodig doorverwijzen naar een speltherapeut of kinderpsycholoog.