Zindelijkheid, iedere ouder krijgt ermee te maken. Veel ouders vragen zich dan ook af wanneer hun kind zindelijk wordt en hoe ze hun kind zindelijk krijgen?  In deze blog geven we antwoord op deze twee vragen.

Wanneer wordt een kind zindelijk?

Kinderen worden pas écht zindelijk wanneer zij daar zelf aan toe zijn. Begin je te vroeg met zindelijkheidstraining of ben je te gespannen bezig met zindelijk maken van je kind dan kan dit leiden tot angst en onzekerheid. Om zindelijk te worden moeten kinderen zover zijn dat ze iets begrijpen, iets willen en iets kunnen. Ze moeten kunnen voelen wanneer ze een plas moeten doen, ze moeten begrijpen waarvoor een potje is en ze moeten willen meewerken (op het potje willen zitten). De meeste kinderen worden zindelijk tussen de twee en vier jaar.

Hoe merk je aan je kind dat het zindelijk wilt worden?

Als je kind de volgende signalen laat zien dan kun je met een zindelijkheidstraining beginnen:
– Je kind vindt het naar de wc gaan van anderen interessant.
– Je kind blijft langere tijd droog.
– Je kind zondert zich af wanneer hij moet plassen of poepen.
– Je kind geeft aan dat hij moet plassen of poepen in de luier door bijvoorbeeld met een hand tegen de luier te zitten of een bepaalde blik te geven.
– Je kind begint een vieze luier vervelend te vinden.

Tips om je kind zindelijk te maken

Als je kind er lichamelijk aan toe is komt de volgende stap. Hij moet hij nu zelf de zin van potjes en op de wc plassen in gaan zien, en zelf graag afstand van die (vieze) luier willen doen. De volgende stappen kun je vervolgens gaan zetten om je kind zindelijk te maken:

– Op het potje of op het toilet.
In plaats van een potje te gebruiken kun je je kind ook aanleren direct op de toilet te plassen. Je kunt een stevig opstapje gebruiken als het toilet te hoog is. Sommige kinderen durven niet goed op een normale toilet te zitten. Er zijn toiletbrilverkleiners te koop die je op je normale toiletbril kunt zetten. Het gat waar je kind op zit wordt hierdoor kleiner en dus minder eng.

– Maak je kind vertrouwd met het potje of toilet
Stap één is om je kind kennis te laten maken met het potje. Laat je kind met het potje spelen en leg meerdere keren uit waarvoor het potje is. Zorg ervoor dat het potje in de buurt is van je kind, hiermee wek je zijn nieuwsgierigheid. Misschien wil hij dan uit zichzelf wel een keer proberen om erop te plassen. Kies je ervoor om je kind direct op het toilet te laten plassen dan is belangrijk dat je je kind daar ook nieuwsgierig voor maakt. Fleur de toilet bijvoorbeeld op met leuke versiersels en leg ook aan je kind uit wat een toilet is.

Om zindelijk te worden moeten kinderen zover zijn dat ze iets begrijpen, iets willen en iets kunnen. Ze moeten kunnen voelen wanneer ze een plas moeten doen, ze moeten begrijpen waarvoor een potje is en ze moeten willen meewerken (op het potje willen zitten).

– Pik de juiste signalen op
Tijdens de zindelijkheidtraining is het belangrijk extra goed op je kind te letten en zijn signalen te interpreteren. Als je aan hem ziet dat hij moet plassen of poepen, kun je hem vragen om op het potje te gaan zitten of op het toilet. Werkt hij mee, dan is de kans groot dat er ook werkelijk iets in het potje of toilet terechtkomt. Zo leert je kind verband zien tussen zijn aandrang en het potje of toilet.

– Geef het goede voorbeeld
Peuters imiteren graag het gedrag van volwassenen. Benoem daarom naar je kind wanneer je naar het toilet gaat. Zet het potje naast de wc. Wanneer je zelf moet, neem je je peuter mee.

– Spelen met blote billetjes
In de lente of zomer kun je het beste beginnen met zindelijkheidstraining. Je kind kan dan buiten lopen zonder luier en daardoor leert hij zijn lichaam beter kennen. Als hij voelt dat hij moet en vervolgens ziet wat er gebeurt, begrijpt hij ook beter wat hij op het potje moet doen. Daarnaast kan hij gelijk naar het potje zonder dat hij kleding moet uittrekken. Houd er wel rekening mee dat het ook een paar keer mis kan gaan en laat je kind spelen op een vloer die nat mag worden.

– Niet te lang
Laat je kind nooit te lang op het potje zitten. Kies ervoor om hem liever met regelmatige tussenpauzes erop te zetten, bijvoorbeeld elke keer na het eten. Vind je dat je kind vaak te lang moet wachten voor het plasje komt, dan kan de truc met de lopende waterkraan helpen.

– Beloon
Doet je peuter iets in het potje, hoe weinig ook, dan is het heel belangrijk dat je hem beloont. Voor elke kleine stap. Voor sommige kinderen is het moeilijk om te gaan zitten en te blijven zitten, zeg dan bijvoorbeeld ‘Goed zeg, dat je netjes blijft zitten’. Maar wordt zeker niet boos als het ook niet lukt, maar stel je kind gerust en ruim de rommel op zonder commentaar. Je zou gebruik kunnen maken van een beloningskalender, zie daarvoor onze andere blog: belonen van kinderen.

– Zelfstandig handelen
Laat je kind zoveel mogelijk zelfstandig handelen. Laat hem zelf beslissen wanneer hij op het potje gaat zitten, laat hem zelf naar het potje toelopen en laat hem zelf zijn broek uittrekken. Zo wordt de kans kleiner dat je kind zich tegen de training gaat verzetten.

Wanneer is de zindelijkheidtraining gelukt?
Een kind is zindelijk wanneer het kind dag en nacht ondergoed draagt en zijn behoeftes in het toilet doet of op het potje. Als het kind vooraf aangeeft als het voelt dat het moet poepen of plassen dan is je kind zindelijk.

Praktische tips:
– Maak je toilet gezellig door bijvoorbeeld boekjes neer te leggen.
– Als je kind niet wilt blijven zitten, ga er dan bij zitten in de gang en lees even een verhaaltje voor.
– Zet een kookwekkertje op vijf minuten, daarna mag je kind eraf ook als er geen resultaat is.
– Beloon elke dag met een klein cadeautje, deze cadeautjes kun je ook leuk in het toilet hangen.
– Er zijn veel leuke boekjes die over zindelijkheid gaan. Dit helpt je kind zindelijk worden en op een leuke manier te begrijpen en nieuwsgierig te maken.

Heb je vragen over zindelijkheidtraining of wil je graag dat een pedagoog persoonlijk met je mee denkt? Meld je dan aan via het aanmeldformulier en dan neemt zij dezelfde dag nog contact met je op.