Iedere ouder herkent het, je kind gaat voor het eerst naar school. Voor veel ouders is dit een emotioneel moment. Maar ook voor kinderen is het een belangrijk en spannend moment. Meestal verloopt de eerste schooldag zonder problemen, maar een goede voorbereiding is wel belangrijk. Online-opvoedhulp.nl geeft een aantal tips om je voor te bereiden op deze dag.

Tips voor de voorbereiding op de basisschool:

1) Neem alvast een kijkje op de basisschool
Op de meeste scholen is het mogelijk om je kind alvast een paar keer gaan kijken en wennen. Je kind leert de juf of meester alvast kennen en kan vast contact maken met andere kinderen in de klas. Meestal mag een kind een paar dagdelen komen kijken voor de echte eerste schooldag aanbreekt. Vindt je kind de wendagen ook al erg spannend? Dan is het goed om alvast op afstand een kijkje te nemen door bijvoorbeeld een paar keer langs de school te wandelen.

Lang van te voren vertellen dat er ‘iets heel belangrijks’ zoals een eerste schooldag aankomt, kan bij sommige kinderen reden zijn om zich een lange periode zorgen te maken.

2) Vertel niet te lang van tevoren dat de eerste schooldag eraan komt
Kinderen kunnen een lange periode nog niet zo goed overzien. Lang van te voren vertellen dat er ‘iets heel belangrijks’ zoals een eerste schooldag aankomt, kan bij sommige kinderen reden zijn om zich een lange periode zorgen te maken. Eén maand van tevoren is een mooi moment om over de basisschool te gaan praten met je kind. Probeer er een leuk moment van te maken door bijvoorbeeld samen een boekje te lezen over de basisschool en te vertellen welke andere kinderen die je kind kent op school zitten.

3) Neem met vertrouwen afscheid
Het is belangrijk om zelf vertrouwen uit te blijven stralen en vastberaden afscheid te nemen. De juf of meester zal je kind opvangen. Blijf niet te lang in de klas achter, want meestal heeft dit een averechts effect.

Heeft je kind veel moeite om te wennen? Probeer er dan voor te zorgen dat hij of zij niet over hoeft te blijven en probeer ervoor te zorgen dat je weer bij de school staat zodra de school uit is (of een andere bekende zoals opa of oma).

Wil je dat wij jouw vraag beantwoorden op onze site? Stuur hem dan (via een persoonlijk bericht of openbaar) op via onze facebook of twitter pagina. Wij kiezen regelmatig een aantal korte opvoedvragen uit die we op de site beantwoorden.