Een leuke en goede manier om je kind voor te bereiden op de aller eerste schooldag is door er samen over te lezen. Met behulp van een verhaaltje over de eerste schoolervaringen kun je jouw kind helpen er over te praten . Het zal er voor zorgen dat je kind de schoolsituatie op de eerste dag beter zal herkennen en begrijpen. Je kind zal beter weten wat hem /haar te wachten staat waardoor je kind meer ontspannen aan de eerste schooldag zal beginnen. Welke boekjes leuk zijn om te lezen vertellen we hier onder.

Karel gaat naar school – Liesbet Slegers
Samenvatting: Hallo, ik ben Karel. Vandaag ga ik voor de eerste keer naar school. Ik ga met mama mee, maar ik draag zelf mijn nieuwe schooltas.

Karel is bekend van vele prentenboeken voor peuters, o.a. over zijn opa en zijn kleren. In deze uitgave vertelt Karel over zijn eerste schooldag. Zijn moeder brengt hem en als ze weggaat komen de tranen, maar als de juf een grappig poppenkastverhaal vertelt, is het verdriet verdwenen.  Inmiddels heeft Karel al vriendschap gesloten met Ali. Samen beleven ze van alles tijdens de eerste schooldag en veel te gauw is het al tijd om naar huis te gaan. Karel gaat naar school is een fijn verhaal over naar school gaan voor peuters vanaf 2,5 jaar.

Hoi, naar school – Vivian den Hollander
Samenvatting: Lisa is vier jaar geworden en gaat voor het eerst naar school. Een spannende gebeurtenis. Lisa is al een paar keer op bezoek geweest in de kleuterklas, dus ze kent de juf en de groep al een beetje. Voor haar verjaardag heeft ze Beer gekregen en die mag gelukkig ook mee. Vlak bij school komt ze Jimmy tegen. Jimmy heeft bij Lisa op de peuterspeelzaal gezeten. Hij helpt Lisa heel goed op de eerste dag en het duurt niet lang of Lisa weet alles over de poppenhoek, de liedjes en het pauzehapje. En buiten spelen met de fietsjes en de stuurkar is helemaal leuk!

Dit boek maakt deel uit van de uitgebreide boekenreeks over Lisa en Jimmy. Prettig geschreven verhaal om voor te lezen aan kleuters vanaf ca. 4 jaar.

Hoera, ik ga naar groep 1 – Marianne Busser & Ron Schröder3537327425_d0c519ed1e_z
Samenvatting: Daan gaat voor het eerst naar groep 1. Hij vindt het wel een beetje spannend. Maar gelukkig valt het allemaal erg mee. Juf Janny is lief, er zijn heel veel kindjes en Daan mag allerlei leuke dingen doen. Als oma belt om te vragen hoe het op school ging, vertelt Daan trots dat hij morgen dolgraag wéér naar school wil…

In dit voorleesprentenboek maken kinderen kennis met gevoelens zoals angst voor het onbekende, verdriet, samen spelen en vriendschappen. De schoolsituaties zijn heel herkenbaar beschreven.

De eerste schooldag van Milan – Kathleen Amant
Samenvatting: Milan gaat vandaag voor het eerst naar school. Hij zit bij juf Nele in de klas. De juf leest een mooi verhaal voor. Milan maakt algauw vriendjes. Ze eten samen iets lekkers, spelen samen met de blokken en maken een mooie tekening. De eerste schooldag is snel om …

Een vrolijk verhaal over de eerste dag op school. Verkrijgbaar in een Nederlandse en tweetalige editie (Nederlands-Engels).

Een grote stap – Amber Stewart & L. Marlow
Samenvatting: Peddeltje kwam nog maar nauwelijks uit het ei, of hij wilde al naar school. Het leek hem geweldig om met de grotere eendjes mee te gaan. Maar nu de grote dag is aangebroken, wil Peddeltje best nog een tijdje wachten… tot hij een oude eend is. Moeder eend moedigt hem aan. Ze stopt Peddeltjes favoriete koekjes en een veertje van zichzelf in zijn nieuwe rugzakje, en brengt hem naar de eendjesschool. Daar krijgt Peddeltje het zo druk met lieveheersbeestjes vergelijken, rupsen tellen, en plompenbladspringen, dat hij algauw vergeet dat hij eerst niet durfde!

Een lief verhaal, dat in aansprekende en begrijpelijke taal, op heel natuurlijke wijze een verbinding aangaat met zachtgekleurde prenten, die twee pagina’s beslaan.

Heb je een vraag over opvoeden en wil je liever een persoonlijk advies van een deskundige? Meldt je dan hier aan en dan neemt een deskundige vandaag nog contact met je op.