Als ouder vraag je vaak ‘hoe was het op school?’ Veel kinderen geven dan als antwoord ‘goed’. ‘Wat hebben jullie gedaan dan?’ Kinderen zeggen dan vaak ‘weet ik niet’. Regelmatig horen wij van ouders dat ze het frustrerend vinden als een kind niks vertelt, omdat ze graag willen weten wat hun kind heeft geleerd en meegemaakt. In deze blog geeft online-opvoedhulp.nl antwoord op de volgende vraag: Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind iets vertelt over zijn schooldag?

Er zijn verschillende oorzaken waarom kinderen een kort antwoord geven op de vraag hoe hun schooldag was. Kinderen hebben geleerd van volwassenen dat je gelijk antwoord moet geven op een vraag. Als kinderen het antwoord niet gelijk weten, dan geeft ze dat een vervelend gevoel waar kinderen zich uit willen redden. Ze doen dit door bijvoorbeeld te zeggen ‘ik weet het niet meer’.

Als iemand aan jou vraagt ‘hoe was jouw werkdag en wat heb je allemaal gedaan?’, dan moet je er ook over nadenken.

Als iemand aan jou vraagt ‘hoe was jouw werkdag en wat heb je allemaal gedaan?’, dan moet je er ook over nadenken. In gedachten ga je dan terug en bedenk je, wat heb ik allemaal gedaan, wie heb ik gesproken, zijn er nog bijzonderheden gebeurd? Daardoor kunnen we vertellen hoe onze dag was. Dat is een proces dat we hebben aangeleerd en onbewust doen. Veel kinderen moeten dit proces nog leren. Je kunt ze dit leren door zelf specifieke vragen te stellen zodat die stapjes voor hem/haar worden gezet. De volgende vragen over school helpen je bij het voeren van een gesprek. Zo krijg je inzicht in hoe je kind denkt over school.

Welke vragen kun je stellen over school?

1. Kun je me één ding vertellen wat je vandaag hebt geleerd?
2. Wat was het leukste wat er vandaag op school is gebeurd?
3. Wat heb je gedaan bij het buitenspelen?
4. Heb je vandaag iemand geholpen? Zo ja, waarmee?

Neem de tijd voor het gesprek met je kind

Ook willen wij aan ouders de tip geven om te laten zien dat je zelf ook nadenkt over vragen. Kies ook de juiste tijd om met je kind een écht gesprek te voeren. Als je kind wil gaan spelen in de buurt, zal hij snel antwoord geven omdat hij al bezig is met de volgende activiteit. Als je het gesprek aangaat, neem de tijd om echt te luisteren en niet te onderbreken. Kinderen zullen gesprekken over school dan ook gaan waarderen en daardoor kunnen ze makkelijker vertellen over hun schooldag.

Wil je dat wij jouw vraag beantwoorden op onze site? Stuur hem dan (via een persoonlijk bericht of openbaar) op via onze facebook of twitter pagina. Wij kiezen regelmatig een aantal korte opvoedvragen uit die we op de site beantwoorden.