Vroeg of laat kun je als gezin te maken krijgen met een verhuizing. Of je nou moet verhuizen vanwege je baan of omdat je het zelf graag wilt, het hele gezin krijgt er mee te maken. Kinderen zijn vaak niet direct betrokken bij de beslissing om te verhuizen en begrijpen het niet altijd even goed. Daarom kan het voor hen extra moeilijk en spannend zijn om te verhuizen. In dit artikel geven we tips hoe je het verhuisproces zo prettig mogelijk kan maken voor kinderen.

De keus om te verhuizen
We weten dat kinderen van voorspelbaarheid, vertrouwdheid en routines houden. Dit is belangrijk om mee te nemen in je beslissing om te verhuizen. Kinderen kunnen door een verhuizing in één keer te maken krijgen met een nieuwe omgeving, nieuwe school en verandering in hun sociale leven. Als je net een ingrijpende gebeurtenis achter de rug hebt, bijvoorbeeld een echtscheiding, overlijden of geboorte van een broertje of zusje, kan het aan te raden zijn om de verhuizing een tijdje uit te stellen zodat de kinderen dit eerst kunnen verwerken en zich kunnen aanpassen.  Soms is de beslissing tot verhuizen niet geheel je eigen keus. Wegens omstandigheden op je werk of op financieel gebied kun je soms gedwongen zijn tot een verhuizing. Jouw eigen stemming en houding ten opzichte van de verhuizing kunnen een effect hebben op je kind. Blijf daarom, ook al is het niet geheel vrijwillig, positief over de verhuizing ten opzichte van je kind.

De verhuizing bespreken met je kind
Wat de reden ook is dat jullie gaan verhuizen, de eerste stap om je kind voor te bereiden is door de verhuizing met ze te bespreken. Geef je kind een duidelijke en simpele uitleg over de verhuizing en beantwoord eerlijk en volledig de vragen die hij/zij heeft. Wees voorbereid op zowel negatieve als positieve reacties en veranderingen hierin. Kinderen begrijpen niet altijd wat een verhuizing is en kunnen zich daardoor veel focussen op de eventuele negatieve of enge aspecten van de verhuizing. Bespreek de zorgen die jouw kind misschien heeft over zijn/haar spullen, jullie huisdier, de vriendjes/vriendinnen in de buurt enzovoorts. Je kunt ook samen met je kind (of als ze wat ouder zijn kunnen ze zelf) een boekje lezen met het thema verhuizen. Er zijn in de bibliotheek en op internet veel boeken te vinden waarin de hoofdpersoon te maken krijgt met een verhuizing.

Kinderen begrijpen niet altijd wat een verhuizing is en kunnen zich daardoor veel focussen op de eventuele negatieve of enge aspecten van de verhuizing.

Voorbereiding op de verhuizing
Planning
Door je kind vanaf het begin te betrekken bij het verhuisproces kun je het gevoel dat het hem/haar wordt opgelegd helpen verminderen. Neem je kind bijvoorbeeld voor een tweede bezoek mee naar de huizen waar je oprecht in geïnteresseerd bent en ga samen de buurt verkennen. Ook kun je samen op internet dingen opzoeken over de nieuwe stad of wijk. Daarnaast kun je jouw kind wellicht betrekken bij kiezen van zijn/haar eigen slaapkamer en de inrichting hiervan.

Nieuw en oud huis
Indien mogelijk kan het voor kinderen fijn zijn om een overlappende periode te hebben waarin jullie een oud en een nieuw huis hebben. Zo kun je samen met de kinderen rondkijken in het nieuwe huis, het holle geluid van de lege kamers uitproberen, de nieuwe trap beklimmen, de nieuwe tuin ontdekken en misschien wel plannen maken voor de inrichting van de nieuwe kamers. En vervolgens weer terug naar het oude vertrouwde huis gaan. Door steeds vaker naar het nieuwe huis te gaan zal de overgang voor je kind makkelijker worden.

Zijn/haar spullen inpakken
Jonge kinderen vinden de grote kartonnen verhuisdozen vaak interessant. Laat ze hier dan ook gerust even mee spelen of laat ze er zelf wat spulletjes in-  en weer uitpakken. Je kunt zelfs ‘verhuisje’ spelen door een aantal spulletjes in een poppenwagen of doos van de ene kamer naar de andere te verplaatsen. Wanneer je de spullen van je kind gaat inpakken is het belangrijk om hem/haar uit te leggen dat je de spullen niet gaat weggooien maar ze in het nieuwe huis weer worden uitgepakt. Leg uit dat de dozen in de verhuiswagen gaan en naar het nieuwe huis worden gebracht. Houd een aantal belangrijke spullen apart die jij of je kind in een rugzakje bij zich kan houden tijdens de verhuizing.

Probeer rekening te houden met welke spullen in huis voor jouw kind belangrijk zijn. Denk hierbij niet alleen aan zijn/haar eigen knuffels en speelgoed maar ook andere vertrouwde plekken of spullen in huis. Laat deze spullen zo lang mogelijk in het oude huis staan en pak ze in het nieuwe huis meteen uit en zet ze neer. Het liefst in de opstelling die voor je kind bekend is. Je kunt er ook bewust voor kiezen om de slaapkamermeubels van jouw kind mee te verhuizen en op dezelfde manier in de nieuwe kamer te zetten. Als je kind eenmaal gewend is aan de nieuwe kamer kun je de meubels vervangen of verplaatsen.

Je kind na de verhuizing
Zelfs baby’s kunnen al veel merken van een verhuizing. Ze voelen de spanning en stress van jou als ouder(s) en er is een andere atmosfeer in het nieuwe huis. Kinderen merken bijvoorbeeld dat een nieuw huis er anders uit ziet, anders ruikt (behang/verflucht), hun bed op een andere plek ten opzichte van de deur staat, het licht en de schaduwen anders zijn en nieuwe geluiden te horen zijn. Dit kan er voor zorgen dat baby’s en/of oudere kinderen een tijdje onrustig zijn in de nieuwe omgeving. Ze kunnen soms huileriger zijn, meer aandacht vragen of moeite hebben met slapen.

Steun je kind bij het wennen door wat extra aandacht te geven en er over te praten. Zorg ook voor vertrouwde spullen in de nieuwe slaapkamer en in het huis zodat zij zich vertrouwder voelen en niet alles nieuw is. Probeer na de verhuizing ook zo snel mogelijk en zo veel mogelijk het oude ritme aan te houden als het gaat om eten en slapen. Dit geeft een vertrouwd gevoel.

Je kind kan, ondanks zijn/haar enthousiasme in het begin, na een paar weken een terugval met heimwee krijgen. Het kan dan helpen om je kind even contact te laten hebben met vroeger door bijvoorbeeld een vriendje/vriendinnetje uit de oude buurt uit te nodigen of een souvenirdoos te maken met herinneringen/spulletjes of een foto van het oude huis.

Heb je een vraag over opvoeden en wil je liever een persoonlijk advies van een deskundige? Meldt je dan hier aan en dan neemt een deskundige vandaag nog contact met je op.