Ik wil mijn kinderen graag voor het eerst naar een kinderdagverblijf brengen. Ik vind het lastig om een keus te maken, er zijn zo veel verschillende organisaties om uit te kiezen. Waar moet ik allemaal op letten bij het kiezen voor een kinderdagverblijf?

Wij hebben de volgende tips die kunnen helpen bij het kiezen voor een kinderdagverblijf.
–  Zoek op internet de verschillende kinderdagverblijven bij jou in de buurt op. Kijk welke het dichtst in de buurt van jullie huis of de school zitten of op de route liggen. Dit kan een hoop tijd en planning schelen.

–  Lees de pedagogische visie van het kinderdagverblijf. De meeste organisaties voor kinderopvang hebben deze visie op hun website staan. Vergelijk of deze visie aansluit bij wat jij zoekt en verwacht van een kinderdagverblijf.

–  Een eventueel HKZ- certificaat laat zien dat de organisatie kwaliteit erg serieus neemt. Je kunt vaak ook het inspectierapport van de GGD terug vinden op de website van de organisatie. Hierin kun je een professionele beschrijving van de instelling lezen.

–  Maak een afspraak om een aantal verschillende kinderdagverblijven, die je na aanleiding van jouw internet onderzoek het meest aanspreken, te bezoeken. Doe dit bij voorkeur op een tijdstip dat de kinderen aanwezig zijn.

–  Je let bij zo’n bezoekje zelf waarschijnlijk het eerst op de sfeer, op de leidsters en hoe zij omgaan met de kinderen en op de gezellige inrichting. Dit zorgt voor een goede of minder goede eerste indruk. Vraag tijdens je bezoek ook naar de dingen die jou aanspraken in de pedagogische visie en hoe ze dit in de praktijk toepassen.

Een eventueel HKZ- certificaat laat zien dat de organisatie kwaliteit erg serieus neemt. Je kunt vaak ook het inspectierapport van de GGD terug vinden op de website van de organisatie.

–  Let ook op zaken als de hygiëne, opleidingsniveau van de leidsters, activiteiten die er ondernomen worden, het aantal leidsters dat er op een groepje kinderen staat, hoe groot de groepen kinderen zijn. Hier zijn speciale regels voor die gecontroleerd worden door de inspectie van de GGD. Voor 0-4 jaar mogen er maximaal 6 kinderen per leidster zijn. Bij 4-12 jarigen is dat maximaal 10. Bij 8-12 jaar maximaal 15. En een leidster mag nooit in haar eentje staan.Bij een verticale groep kinderen tussen 0-4 jaar mogen er maximaal 16 kinderen zijn. Voor 4-12 jaar is dat maximaal 20. Voor 8-12 is het maximaal 30 mits er een achterwacht aanwezig is.

–  Lees informatie over de omgang met ouders  op de website van de organisatie. En vraag tijdens je bezoek ook altijd naar de ouderbetrokkenheid en hoe ze omgaan met vragen of klachten van ouders. Het kan ook handig zijn om te vragen hoe ze omgaan met eventuele opvoedregels die jij thuis hanteert, houden ze hier rekening mee of gelden er andere regels op de opvang?

–  Vraag informatie op over de kosten voor de opvang van je kind(eren). Wat zit er wel en wat niet bij de prijs inbegrepen. Het kan vervelend zijn dat je er later achter komt dat je de luiers of fruithapjes zelf moet financieren.

–  Vraag naar eventuele wachtlijsten. Het is jammer als je een kinderdagverblijf hebt gekozen en jouw kind kan er voorlopig nog niet terecht.

–  Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kiezen voor een kinderdagverblijf is jouw eigen gevoel. Als ouder(s) moet je de verzorging en opvang van je kind durven toevertrouwen aan de organisatie. Dit werkt alleen als je er zelf een goed gevoel bij hebt.

Wil je dat wij jouw vraag beantwoorden op onze site? Stuur hem dan (via een persoonlijk bericht of openbaar) op via onze facebook of twitter pagina. Wij kiezen regelmatig een aantal korte opvoedvragen uit die we op de site beantwoorden.