Afgelopen week is er een grote zedenzaak in het nieuws geweest waarbij er veel gesproken werd over grooming of cyberlokken. Wat is groomen en hoe kun jij je kind hier tegen beschermen. Lees het in deze blog

Wat is groomen?
Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd te maken met de digitale wereld. Het is een grote en interessante wereld maar net als in het gewone leven zijn daar ook risico’s. Eén van deze risico’s is groomen. Groomen is digitaal kinderlokken. De groomer is een volwassene (vaak een man) die zich voor doet als een leuke jongen of populair meisje en probeert op die manier online in contact te komen met meisjes via social media. Groomers zoeken vooral contact met meisjes tussen de 11 en 15 jaar. Ze proberen door chatten zoveel mogelijk informatie over het kind te verzamelen en doen alsof ze het kind heel goed begrijpen. De gesprekken zijn meestal leuk en ze proberen het kind een goed gevoel te geven. Op een bepaald moment gaat het gesprek (meer) over seks en vragen ze kinderen om zich voor de webcam uit te kleden of misschien ergens af te spreken om seks te hebben.

Wanneer is het strafbaar?
Sinds begin 2010 is ook ‘groomen’ strafbaar geworden. Het is voor volwassenen strafbaar om via chatsites kinderen te benaderen om afspraken met hen te maken voor het hebben van (cyber)seks.
Er is sprake van seksueel misbruik wanneer de volwassene de beelden opneemt. De beelden worden gebruikt als chantagemiddel om een kind tot nog meer handelingen over te halen. De beelden kunnen ook worden verspreid op internet als kinderporno. Het is natuurlijk ook strafbaar wanneer groomers kinderen in het echt ontmoeten voor seks.

Groomen is digitaal kinderlokken. De groomer is een volwassene die zich voor doet als een leuke jongen of populair meisje en probeert op die manier online in contact te komen met kinderen via social media

Hoe kun je als ouder je kind beschermen tegen grooming?
Online-opvoedhulp.nl heeft een aantal belangrijke tips om je kind te beschermen tegen grooming:

1) Als je met je kind een gesprek wil voeren over grooming is het belangrijk om niet te praten vanuit angst en ook niet alleen over de gevaren. Iets wat verboden is soms juist aantrekkelijk voor kinderen. Praat bijvoorbeeld ook over leuke activiteiten wat je kind doet op internet.

2) Zorg dat je als ouder beschikbaar bent en je kind overal met je over kan praten. Beschikbaarheid maak je, door op een laagdrempelige manier gesprekken te voeren met je kind. Je kind krijgt daardoor de mogelijkheid om te vertellen wat hem of haar bezig houdt. Deze gesprekken kun je goed voeren door met een activiteit bezig te zijn, bijvoorbeeld tijdens de afwas of als je de hond uitlaat.

3) Een andere tip is dit onderwerp met je kind te bespreken als het actueel is. Je zou aan je kind kunnen vragen of die zoiets weleens heeft meegemaakt. Bespreek vervolgens wat je kind zou kunnen doen als het in de toekomst wel kan voorkomen.

4) Interesseer je als ouder voor de activiteiten van je kinderen. Ga een aantal keer per maand naast je kind zitten als ze computeren en vraag op een leuke manier wat ze aan het doen zijn.

5) Een leuke test om samen met kind te doen is: www.kenjevrienden.nu