Veel ouders vinden uit eten gaan met je kind of meerdere kinderen een grote uitdaging. Ze zijn bang dat hun kind gaat jengelen, andere gasten irriteert of dat ze eten niet lekker vinden dat op de kaart staat. Toch kun je prima uit eten met kleine kinderen. In deze blog vertellen we je waarom het voor kinderen en ouders goed is om uit eten te gaan en hoe jullie samen er een gezellige avond van kunnen maken.

Uit eten goed voor kinderen
Als gezin uit eten gaan in een restaurant kan een leuke avond uit te zijn. Kinderen vinden het vaak stoer om uit eten te gaan.  Maar het is voor hun ook een sociale belevenis. Tijdens een etentje kunnen ouders leuke gesprekken voeren met hun kind en kun je ze verschillende dingen leren. Je kunt ze uitleg geven over tafelmanieren maar ook over eten in verschillende culturen. Door kinderen mee uit eten te nemen naar  bijvoorbeeld een Italiaans restaurant leren ze onder andere welke gerechten uit Italië komen en leren ze verschillende smaken kennen.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Om doemscenario’s te voorkomen hebben we een aantal korte tips die je kunt gebruiken als voorbereiding:

1. Kies een kind-vriendelijk restaurant
Ga op zoek naar een kindvriendelijk restaurant. Vaak kun je op een website van het restaurant of op beoordelingwebsites al vinden welke faciliteiten er voor kinderen zijn. Informeer anders tijdens het reserveren naar de faciliteiten. Geef tijdens het reserveren ook aan dat je met (kleine) kinderen komt. De medewerkers van het restaurant kunnen dan eventueel al voor een kinderstoel zorgen en een kleurplaat op tafel neer leggen.

2. Stel basisregels op
Spreek voordat je met de kinderen uit eten gaat een aantal dingen met ze af. Spreek af wat ze wel mogen doen in plaats van wat ze niet mogen doen. Zeg bijvoorbeeld dat als er eten op tafel komt ze dan aan tafel zitten. Leg bij de regels ook uit waarom deze regels er zijn. Bijvoorbeeld dat het vervelend is voor andere gasten als er steeds kinderen door het restaurant lopen. Spreek ook een consequentie met ze af als ze zich niet aan de regels houden.

3. Neem een speeltas mee
Neem spelletjes mee die je kinderen graag spelen, zoals favoriete boeken, spelletjes en  speelgoed zonder geluid. Neem in ieder geval spullen mee waarmee je kind zich twee uur mee kan merken.

4. Ga op tijd uit eten
Zorg ervoor dat je vroeg op de avond gaat uit eten. Het is vaak dan nog rustig in het restaurant, waardoor het weten ook sneller op tafel komt. Doordat er minder gasten in het restaurant zijn geeft je dit zelf waarschijnlijk ook een fijner gevoel.

Spreek voordat je met de kinderen uit eten gaat een aantal dingen met ze af. Spreek af wat ze wel mogen doen in plaats van wat ze niet mogen doen.

Aan tafel
Als je al deze voorbereidingen hebt getroffen dan is niets leukers om te genieten van het eten samen met de kinderen. Om er voor te zorgen dat ook aan tafel alles goed verloopt geven we nog een aantal tips:

– Bestel kindvriendelijk eten
Als je kinderen jong zijn (tussen de 2 en 6 jaar) is het niet het moment om kinderen iets nieuws te leren. Kies daarom voor eten waarvan je zeker weet dat je kinderen het lekker vinden.

– Aan tafel blijven zitten
Kinderen horen aan tafel te eten als je uit eten gaat. Kinderen gaan vaak uit verveling van tafel, dus dat moet je als eerste vermijden. Voer een gesprekje met je kind of spreek af dat als jullie je eten op hebben even naar buiten te gaan.

– Belonen
Zeker in het begin mag je een kind belonen door positieve aandacht voor goed gedrag in een restaurant. Vraag in de auto hoe ze het vonden en of ze nog een keer uit eten willen in dit restaurant of toch ergens anders.