Hallo! Nieuw schooljaar, nieuwe school, nieuwe vrienden maar ook nieuwe verleidingen. Een spannende tijd voor veel pubers. Hoe groot is de verleiding voor brugklassers? Hoe kun je als ouders je kind goed voorbereiden op verleidingen als een sigaret, drank en een joint? Lees het in dit artikel!
Middelgebruik komt veel voor op het voortgezet onderwijs. Voor kinderen is middelgebruik extra schadelijk omdat ze nog volop in de groei zijn en de ontwikkeling van de hersenen verstoord kan raken. Dit is één van de redenen waarom het kabinet heeft besloten per 1 januari 2014 de alcohol- en tabakgrens naar 18 jaar te verhogen.
Hoe groot is de kans op verleiding?
Om een beeld te krijgen van de risico’s:
– Kans 1 op 4 dat een scholier begint met roken
– Alcohol is voor scholieren het meest gebruikte genotmiddel
– 28% van de tweedeklassers drinkt
– 83% van de 15-jarige scholieren heeft ooit alcohol gedronken.
– In de vierde klas heeft 16% weleens softdrugs gebruikt
– Ouders weten vaak wel dat hun kinderen drinken, maar vergissen zich in de hoeveelheid
– De gemiddelde leeftijd waarop scholieren voor het eerst alcohol drinken 13,1 jaar is. Jongens op iets jongere leeftijd (12,9 jaar) dan meisjes (13,3 jaar).
Middelgebruik komt veel voor op het voortgezet onderwijs. Voor kinderen is middelgebruik extra schadelijk omdat ze nog volop in de groei zijn en de ontwikkeling van de hersenen verstoord kan raken.
Wat je kunt doen om te voorkomen dat je kind roken, drinken of drugs gaat gebruiken?
– Als ouder is het goed om je kind voorlichting te geven over de risico’s van roken, drinken en drugs. Zorg dat je weet waarover je praat, materiaal hierover is verkrijgbaar op de site alcoholinfo.nl, uwkindenroken.nl en uwkindenblowen.nl.
– Help je puber om de druk van leeftijdsgenoten te weerstaan. Bedenk wat hij of zij kan zeggen zonder te worden afgewezen.
-Begin al met praten over roken, alcohol en drugs als je kind er nog niet bezig is. Ga het gesprek aan over middelengebruik, in plaats van alleen te zeggen dat het slecht is. Vraag of hun vrienden ook weleens roken, drinken of drugs gebruiken en of je kind weleens iets aangeboden heeft gekregen. Begin er ‘spontaan’ over als je bijvoorbeeld samen iemand ziet roken of als het onderwerp op TV wordt aangesneden.
-Geef je kind zelfvertrouwen. Ga als ouder altijd achter je kind staan en geef hem veel warmte en liefde. Als je kind zich zelfverzekerd voelt en veel liefde thuis krijgt, zal het makkelijker zijn om de druk van zijn vrienden te weerstaan.
– Pubers spelen ouders vaak uit: “Ja maar iedereen mag drinken.” Overleg daarom met andere ouders over dit onderwerp. Wat zijn bij hun de regels? Wat doen zij als hun kind zich niet aan deze afspraak houdt? Ook schoolregels zijn belangrijk voor pubers, informeer hiernaar.
– Laat je puber niet thuis alvast wennen aan drank. Er wordt gezegd dat het goed is om kinderen thuis kennis te laten maken met alcohol. Dit blijkt niet zo te zijn thuis alcohol drinken vergroot de kans dat een puber nog meer gaat drinken.
– Geef als ouder het goede voorbeeld. Drink rook niet of zo min mogelijk in het bijzijn van je kinderen. Dit geldt ook voor alcohol. Wees matig en drink niet als je aan het verkeer deel gaat nemen.
Maak je toch zorgen over je kind of wil je een persoonlijk advies? Stel je vraag dan hier aan een pedagoog.
Geef een reactie