Als de examenperiode weer begint kan dit veel stress met zich meebrengen. Niet alleen bij je kind maar ook als ouder kun je behoorlijk wat spanning ervaren als jouw kind aan de eindexamens begint. Maak jij je zorgen om je kind en hoe hij/zij deze stressvolle weken door komt?  Wil je weten wat je als ouder(s) kunt doen om je studerende kind te steunen en helpen? Lees dan onze tips.

Rust in huis
Probeer de sfeer thuis zo rustig en aangenaam mogelijk te houden. Studeren voor examens is een intensieve taak die het beste lukt als er rust is in huis. Probeer waar mogelijk eventuele stoorzenders te voorkomen of verminderen. Denk aan drukte en lawaai in huis, een grote schoonmaak, verbouwing of visite over de vloer. Stel dat liever even uit tot na de examens.

Interesse tonen versus controleren
Het is vanzelfsprekend dat je interesse hebt en wil weten hoe het met de examens gaat. Toch zijn er kinderen die het vervelend vinden als ouders er steeds naar vragen. Spreek met je kind af wat hij/zij prettig vindt tijdens deze periode en houd hier rekening mee. Zoek een balans tussen interesse tonen en controleren. Je geeft jouw kind een gevoel van vertrouwen als je hem/haar het zelf laat doen en beschikbaar bent wanneer het nodig is.

Ook al heb je het beste met je kind voor, zeker tijdens deze periode, probeer niet te veel van hem/haar te eisen. Zeuren en meningsverschillen kunnen tot discussies en ruzies leiden. Hierdoor zorgt het voor meer stress, minder productiviteit  en onnodige afleiding bij je kind. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen regels meer zijn waar je kind zich aan dient te houden. De basisregels zijn er om gehanteerd te worden en zijn in het belang van je kind. (Denk aan regels met betrekking tot voldoende nachtrust en uitgaan.) Maar af en toe een oogje dicht knijpen om onnodige discussies te voorkomen is in deze periode aan te raden.

Pauzes en voldoende beweging
Stimuleer je kind om voldoende pauzes te nemen tussen het studeren door. Probeer (als je thuis bent) tijdens deze pauzes niet alleen over de inhoud van de examens te praten maar ook over ‘koetjes en kalfjes’. Ga even in een andere ruimte zitten dan waar je zoon/dochter studeert. Een verandering van omgeving en moment weg van de boeken en computer is belangrijk. Spreek om die zelfde reden af dat je zoon/dochter tijdens het avondeten gewoon aan tafel komt eten met het gezin.

Het kan ook een goede keuze zijn om samen (of je kind alleen) te gaan bewegen of sporten. Lichaamsbeweging is goed om stress tegen te  gaan en is goed voor de werking van het geheugen. Tevens werkt het ontspannend en kan je kind zijn hoofd even ‘leegmaken’. Daarna kan hij/zij uiteraard verder studeren.

Ook al heb je het beste met je kind voor, zeker tijdens deze periode, probeer niet te veel van hem/haar te eisen.

Voedingsstoffen voor de hersenen
Zorg voor gezonde en gevarieerde maaltijden en snacks. Jongeren zijn tijdens deze periode geneigd om naar de snelle, makkelijke maaltijden en snacks te grijpen. De hersens hebben echter in deze periode extra voedingsstoffen nodig. Wat je als ouder het beste kunt serveren zijn lekkere, lichte en gezonde maaltijden. Vette vissoorten  zijn in deze periode goed vanwege de grote hoeveelheid mineralen, eitwitten en omega 3. Eieren kunnen ze ook gerust wat meer eten tijdens de examenperiode. Een gekookt ei  tijdens het ontbijt bijvoorbeeld, bevat veel voedingsstoffen, antioxidanten, 6 gram eiwit en minder dan 100 calorieën. Verder raden we aan veel groene (blad)groenten als spinazie, sla, bonen, broccoli en avocado’s aan. Qua fruit zijn bessen, kiwi en pruimen een goede keus. Daarnaast zijn noten (of pindakaas), voldoende water, groene thee en een lekker stukje pure chocolade altijd goed om tussendoor te nuttigen. Probeer ongezonde vetten en suikers zo veel mogelijk te voorkomen, dit kan zorgen voor een loom en slaperig gevoel.

Wees trots en beloon het harde werken
Zorg ervoor dat je kind weet dat je trots op hem/haar bent als ze goed hun best doen. Uiteraard zijn de resultaten van belang maar focus meer op de inzet die je kind toont dan het mogelijke resultaat. Omkopen middels beloningen is niet aan te raden maar het kan wel fijn zijn om kleine traktaties of immateriële beloningen  aan te bieden in het kader van aanmoediging. Samen een filmpje kijken, zijn/haar lievelingseten klaarmaken of een ander klein gebaar na dat pittige examen vinden kinderen erg prettig. Je kunt er ook voor kiezen om het einde van de examenperiode te vieren door met elkaar iets leuks te gaan doen.

Denk je dat jouw kind last heeft van examenvrees of faalangst? Lees dan hier ons artikel over dit onderwerp. Heb je een opvoedvraag? Vul dan het aanmeldformulier in.