Je kunt je als ouder(s) afvragen of een baby/dreumes wel speelgoed nodig heeft. Ze zijn zo jong, wat doen ze er eigenlijk mee?  Spelen is een luxe, maar het heeft als belangrijk gevolg dat kinderen zich tijdens het spel ontwikkelen. En dat terwijl zij er zelf vooral veel plezier aan beleven. Speelgoed en spelletjes nodigen je kind uit om zijn/haar eigen lichaam en mogelijkheden te ontdekken en ontwikkelen. In dit artikel geven we meer informatie over de spelontwikkeling en geschikt speelgoed voor je baby of dreumes. En er is een leuke winactie gekoppeld aan dit artikel!

Waarom spelen kinderen?
Kinderen spelen puur omdat zij het leuk vinden. Zij spelen dan ook alleen met en zolang zij er zelf zin in hebben. Je kunt dus eigenlijk alleen van spelen spreken  wanneer kinderen vrijwillig en actief bezig zijn met een activiteit die niet echt resultaatgericht is. Een kind dwingen om te spelen kan daarom ook niet, dan wordt het meer een opdracht (die ze wellicht met plezier uitvoeren) in plaats van spelen. Je kunt ze wel stimuleren en op ideeën brengen.

De ontwikkeling van spel
Het eerste wat een baby kan, is zichzelf bewegen. Daarin is dan ook het eerste spelend gedrag te zien.  Dit wordt bewegingsspel genoemd. Tot dat kinderen ongeveer twee jaar zijn is dit de belangrijkste spelvorm. Met veel enthousiasme trappelen zij met hun benen en zwaaien ze met de armen in het rond terwijl ze heel ingespannen naar de vader of moeder kijken. Als je hier als ouder op reageert zal je baby het blijven herhalen en zal hij/zij er veel plezier in gaan beleven.  Even later, wanneer de motoriek wat verder is ontwikkeld komt er meer variatie in het bewegingsspel.  Naast het spelen met beweging leert een baby vanaf drie maanden al te spelen met voorwerpen. Het zijn in het begin voornamelijk zintuigspelletjes met de voorwerpen. Al spelend en naarmate zij ouder worden leren kinderen wat je wel en niet met een bepaald ding kunt doen. Het gaat dan meer over in denkend-ontdekkend spel.

Wat ontwikkelen kinderen tijdens hun spel?
Jonge kinderen ontwikkelen zich op allerlei gebieden terwijl ze spelen. De motoriek wordt gestimuleerd omdat ze bepaalde bewegingen maken en deze steeds herhalen. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat zij hun handen kunnen gebruiken om van alles vast te pakken of mee te gooien. En hun spieren worden door het enthousiaste gespartel steeds krachtiger en sterker. Tevens ontwikkelen baby’s en dreumesen  zich op cognitief (verstandelijk) gebied tijdens het spel omdat ze bijvoorbeeld gaan nadenken of iets ergens in past of wat er zal gaan gebeuren als zij iets doen. Ook in sociaal-emotioneel opzicht ontwikkelen kinderen zich. Ze leren samenspelen en leren hun emoties te uiten en verwerken doormiddel van spel. Spel en speelgoed heeft dus een belangrijke invloed op de algehele ontwikkeling van jonge kinderen.

Het spel en speelgoed van een baby (0 tot 3 maanden)
Hele jonge baby’s ontdekken de wereld om hen heen vooral met hun ogen, mond en oren. Zij onderzoeken door dingen in hun mond te stoppen. Kijken vol bewondering naar alle bewegende objecten en luisteren naar de verschillende geluiden en stemmen. Zij kunnen een speeltje vasthouden als het aangegeven wordt. In deze leeftijdsfase is het volgende speelgoed geschikt:

–  Zacht rubber speelgoed
–  Mobile voor boven de wieg of box
–  Beweegbare voorwerpen (met en zonder geluid)
–  (Badstoffen) knuffels van 20-40 cm groot
–   Muziekdoosje
–   Licht rammelaartje
–   Speeltjes met een belletje

Het spel en speelgoed van een baby (3 tot 6 maanden)
Iets oudere baby’s proberen vaak al veel dingen zelf te pakken en naar hun mond te brengen. In deze fase zijn baby’s erg bewegelijk en gefocust op gezichten om hen heen. Ze vinden het leuk als er tegen hen wordt gepraat of gezongen en als je hen daarbij af en toe aanraakt. Vooral felgekleurde en bewegende objecten  en dingen die geluid maken vinden zij leuk. In deze fase spelen baby’s daarom graag met het volgende speelgoed:

–  Zachte poppetjes om zelf vast te pakken
–  Hangend speelgoed boven de box/wandelwagen om tegen aan te slaan
–  Zachte bal
–  Een bijtring
–  Stoffen boekjes
–  Rollend speelgoed
–  Muziekdoosje
–  Rammelaar
–  Een speelkleed om op te rollen (eventueel met extra’s om te pakken)
–  Speelgoed dat piept
–  Beweegbare voorwerpen (met en zonder geluid)

Spelen is een luxe, maar het heeft als belangrijk gevolg dat kinderen zich tijdens het spel ontwikkelen. En dat terwijl zij er zelf vooral veel plezier aan beleven.

Het spel en speelgoed van een baby (6 tot 12 maanden)

In deze leeftijdsfase kunnen baby’s zich zelf omrollen en kunnen zij kleine speeltjes zelf pakken en over geven naar de andere hand. Hun voorkeur gaat uit naar speelgoed dat kan bewegen. Daarnaast laten zij vaak expres speelgoed vallen. Baby’s in deze fase vinden het interessant en leuk om ergens iets in te doen en het er vervolgens weer uit te halen en beleven veel plezier aan kiekeboe spelletjes (deze zijn ook goed om door de eenkennigheidfase heen te komen). Onderstaand speelgoed is leuk voor baby’s in de leeftijdsfase van zes tot negen maanden:

–  Rammelaar
–  Spiegeltje
–  Voorwerpen die kunnen rollen
–  Zachte voorwerpen om mee te gooien
–  Stapelblokken van stof
–  Bijt- en voelfiguren
–  Rubberbeesten
–  Opblaasbal of –beest
–  Pluche beesten
–  Badspeeltjes
–  Iets dat beweegt als zij er tegenaan slaan
–  Schommel- en hobbeldieren om op te zitten

Het spel en speelgoed van een  dreumes (1 tot 2 jaar)

De dreumes kan door zijn ontwikkeling al wat meer dan een baby. Ze kunnen zichzelf beter verplaatsen en leren te lopen. Ze kunnen nu zelf voorwerpen stapelen, pakken en gooien. Naast al het leuke kinderspeelgoed hebben dreumesen grote interesse in grote mensen ‘speeltjes’ zo als de telefoon, afstandsbediening etc. Deze maakt onverwachte geluidjes, heeft soms papa of oma aan de lijn en heeft als gunstig effect dat als je dreumes er naar grijpt er snel een mama of papa aan komt. Jij zegt dat het niet mag en je dreumes heeft een nieuw spelletje ontdekt. Let er in deze fase wel op dat het speelgoed tegen een stootje kan want een dreumes gooit, slaat of sleept nogal eens met speelgoed. Speelgoed wat aansluit bij deze mogelijkheden en hen helpt bij het verder ontwikkelen zijn:

–  Emmer en schepje (voor water en zand spelletjes)
–  Trekbeest
–  Blokken om mee te stapelen
–  Duplo om te bouwen
–  Stevige grote puzzelstukken
–  Grote auto’s
–  Bal
–  Trommel
–  Liedjes boekjes en prentenboeken
–  Schommel- en hobbeldier om op te zitten
–  Loopfiets

WINACTIE: Hobbeldier Robbie Rups

In samenwerking met de webshop van babyhuys mochten wij gekoppeld aan dit artikel een leuk hobbeldier ter waarde van €92,50 weggeven. Het exemplaar van Robbie Rups is geschikt voor baby’s vanaf ongeveer 9 maanden en tot maximaal 36,5 kg. Naast het hobbelplezier maakt Robbie Rups ook muziek en gaat het materiaal jaren mee. * Deze winactie is inmiddels verlopen!

Meer informatie en specificaties over het hobbeldier lees je op de webshop van het babyhuys: http://www.babyhuyswebshop.nl/Hobbeldier-Robbie-Rups/nl/product/34742/

Heb je na bovenstaande tips nog vragen of wil je liever persoonlijk advies? Stel dan jouw persoonlijke vraag via het aanmeldformulier.