Als het een beetje mooi weer is willen kinderen al snel graag buiten spelen. Veel ouders zullen het herkennen, dat kinderen kind rond de vijf jaar voor het eerst alleen buiten willen spelen. En dan natuurlijk het liefst zonder dat papa of mama er steeds bij is. Wij geven tips waar je op moet letten als je jouw kind alleen buiten laat spelen en hoe je ervoor zorgt dat hij dit veilig kan doen.
Tips voor alleen buiten spelen:
– Wanneer een kind voor het eerst alleen buiten mag spelen zijn vaardigheden belangrijker dan leeftijd. Kijk goed naar wat je kind al wel en nog niet kan. Om alleen buiten te kunnen spelen is het bijvoorbeeld belangrijk dat hij zich aan afspraken kan houden. Ook moet hij niet te gemakkelijk af te leiden zijn. Daarbij moet je kind weten dat hij niet met iedereen mee kan gaan en overal naar toe mag. Zodra je weet en merkt dat je kind zich aan afspraken kan houden kan hij alleen buiten spelen.
Grenzen
– Een logische tweede tip is het maken van de afspraken. Spreek af op welke veilige plek je kind mag spelen en spreek ook duidelijke grenzen af tot waar precies (bijvoorbeeld tot het tweede huis, tot het paaltje op de hoek, op het pleintje blijven, enzovoort). Naast de speellocatie is het belangrijk om afspraken te maken over dat hij op de stoep moet blijven en niet tussen geparkeerde auto’s mag spelen. Spreek ook af hoe laat en wanneer hij naar binnen moet komen (bijvoorbeeld als andere kinderen ook naar huis gaan) en over het dragen van een jas of beschermende kleding (denk aan een helm of kniebeschermers met fietsen of skaten).
Wanneer een kind voor het eerst alleen buiten mag spelen zijn vaardigheden belangrijker dan leeftijd. Kijk goed naar wat je kind al wel en nog niet kan.
– Bespreek samen met je kind wat er tijdens het buitenspelen anders kan zijn dan in de vertrouwde achtertuin of binnenshuis. Zo kunnen er bijvoorbeeld ongevraagd andere kinderen op de speelplek komen en kunnen er pest- en of plaagsituaties voorkomen. Of je kind kan zich bezeren. Bespreek samen met je kind wat hij in deze situaties het beste kan doen.
Je kind houdt zich niet aan de afspraken
– Help je kind zich te houden aan de afspraken door hem te komen ophalen als het tijd is (zeker wanneer ze nog niet kunnen klokkijken) en te corrigeren als hij de regels overtreedt. Geef eerst een waarschuwing en zeg wat je verwacht van je kind. Geef hem daarna een nieuwe kans. Worden de regels opnieuw overtreden dan kun je ingrijpen door je kind naar binnen te halen. Geef hem later op de dag of de volgende dag een nieuwe kans.
Wees trots
– Daarnaast is het minstens zo belangrijk je kind complimenten te geven en soms te belonen wanneer hij zich aan de afspraken houdt. Dat hij bijvoorbeeld vaker alleen mag buitenspelen, of een keertje wat langer mag buiten spelen. Geef aan dat je trots op hem bent en dat je het waardeert dat hij zich aan de regels houdt.
Bouw de buitenspeeltijd op
– Je kunt het alleen buiten spelen het beste rustig opbouwen. Laat je kind eerst met een vriendje of buurkind bijvoorbeeld vijf of tien minuten alleen. Kom daarna even terug om te kijken of zij zich aan de afspraken houden en kijk hoe het gaat. Je kunt de tijd steeds wat verlengen en langer wachten voordat je gaat kijken. Tevens kun je er voor kiezen om je kind af en toe ongezien in de gaten te houden als je zelf onrustig wordt. Kijk dan om een hoekje of vanaf een afstandje hoe het gaat.
Ik vind onder de 7 jaar onverantwoord,
Er staat niet bij hoever een kind van huis mag zijn.
Ik vind dat zo een klein kind in hun eigen straat moeten blijven en op de stoep.
Tijdens hun spel zijn ze gauw afgeleid en kunnen nog verleid worden om een snoepje aan te nemen van vreemden of in een auto te stappen.
Mijn buurkindje kan niet bij de bel en staat soms een kwartier te gillen of dr mama op 3 hoog de deur wil open doen.
Dit is meer gemakzucht van ouders om kinderen heel de dag alleen op straat te laten.
Kijk naar de jeugd van tegenwoordig waar deze laksheid toe leid.
Kinderen zijn geen poppen!