Mijn kinderen willen voor mijn gevoel altijd bij een ander spelen en nooit thuis.  Als ik ze ophaal willen ze vaak ook niet meteen mee naar huis. Ik vind het vervelend dat ze het hier niet net zo leuk vinden om te spelen en laat ze daarom niet altijd bij anderen spelen. Dit zorgt soms voor strijd en ruzie. Wat kan ik doen?

Onzeker als ouder

Als ouder zijnde kun je het jezelf persoonlijk aantrekken dat je kind(eren) vaak bij anderen willen spelen in plaats van thuis. Je kunt het gevoel krijgen dat ze jou als ouder of de sfeer thuis minder leuk vinden dan bij vriendjes of vriendinnen. De speellocatievoorkeuren van je kinderen moet je niet te persoonlijk opvatten. De negatieve of onzekere gevoelens bij de ouder(s) kunnen het gedrag van de kinderen namelijk versterken.

Maar hoe kun je de strijd verminderen en er voor zorgen dat je het thuis leuk maakt terwijl je ook duidelijk bent in wat wel en niet mag? Dat lees je in onderstaande tips:

–  Maak duidelijke afspraken met je kinderen over wat wel mag als het gaat om het spelen met anderen. Bijvoorbeeld op welke dagen ze kunnen spelen en waar je kinderen mogen spelen. Spreek ook af wanneer ze iemand bij jullie thuis mogen uitnodigen.

–  Laat je kinderen waar mogelijk meedenken en beslissen in wat er wel en niet kan. Dit maakt het makkelijker om de afspraken na te leven.

– Je kunt de afspraken vastleggen op een soort kalender zodat de kinderen voor het naar school gaan al kunnen zien waar zij aan toe zijn. Hiermee kun je de discussies en strijd op het schoolplein wellicht voorkomen.

Probeer het thuisspelen aantrekkelijk en leuk te maken. Dit hoeft niet met dure spelcomputers en kasten vol speelgoed of snoep.

–  Het kan voor een kind een teleurstelling zijn als hij aan het einde van de schooldag hoort dat er niet gespeeld kan worden. Tevens kan je kind moeite hebben met bijvoorbeeld de overgangsmomenten wanneer je ze bij iemand ophaalt of als een vriendje naar huis moet. Bereid je kind daarom indien mogelijk altijd voor op wat er gaat gebeuren. En geef je kind altijd voldoende ruimte voor zijn/haar gevoelens. Probeer je in je kind te verplaatsen. Ergens van balen, teleurgesteld of boos zijn mag; gillen, schreeuwen of slaan niet.

–  Probeer het thuis spelen aantrekkelijk en leuk te maken. Dit hoeft niet met dure spelcomputers en kasten vol speelgoed of snoep. Creëer indien mogelijk een speciale speelplek waar de kinderen rustig kunnen spelen.  Dit kan op de slaapkamer zijn maar ook een hoekje in de woonkamer of een andere ruimte in of om het huis. Laat je kinderen eventueel helpen met het inrichten van de speelruimte door bijvoorbeeld een leuke poster op te hangen. Bedenk af en toe leuke activiteiten om samen met de kinderen en eventuele vrienden te doen ( dingen die zij wellicht thuis niet altijd doen). Bijvoorbeeld koekjes bakken, hutten bouwen, een disco of bioscoop in de woonkamer en speel af en toe lekker met ze mee als de kinderen dat willen.

–  Vraag aan je kinderen wat zij leuk zouden vinden en kijk wat er mogelijk is om hierin tegemoet te komen.
Wil je dat wij jouw vraag beantwoorden op onze site? Stuur hem dan (via een persoonlijk bericht of openbaar) op via onze facebook of twitter pagina. Wij kiezen regelmatig een aantal korte opvoedvragen uit die we op de site beantwoorden.