Het kan als ouder(s) best lastig zijn om tijdens de vakantie, met bijvoorbeeld slecht weer, of tijdens de weekenden veel vrije middagen door te komen met je kinderen. Het vaste dagritme van een school/werk dag is er niet. Hierdoor kan het zijn dat je kind om meer aandacht vraagt dan normaal. Je kunt natuurlijk op pad gaan, leuke dingen doen, maar het kan niet elke dag feest zijn. In dit artikel geven we  tips om lange vrije dagen met je kinderen op een leuke en gezellige manier  door te komen.

Zorg voor een ritme
Zelfs tijdens de vakantieperiode is het voor kinderen erg prettig als er een vast ritme of dagstructuur is. Je kunt er voor kiezen om wat ruimte vrij te laten maar probeer voor het opstaan, eetmomenten, tv of computertijd, zelfstandig spelen en slapen vaste tijden aan te houden. Op deze manier weet je kind ook op een vrije (structuurloze) dag waar hij aan toe is. Daarnaast geeft het je als ouder houvast en ruimte om dingen voor jezelf en het huishouden in te plannen. Ook op vrije dagen is het goed om tv- en computertijd te beperken. Iets langer dan op een schooldag is geen probleem maar probeer te voorkomen dat ze de hele dag bezig zijn met media.

Zelf spelen versus samen spelen
Dat je samen met de kinderen een vrije dag (of vakantie) hebt wil natuurlijk niet zeggen dat jij ze de hele dag moet vermaken. Ook al vraagt je kind vaker om je aandacht kun je het beste momenten van zelfstandig spelen en samen spelen afwisselen. Wanneer je kind moeite heeft met zelf spelen kun je een time-timer of kookwekker gebruiken om de tijd aan te geven. Daarnaast kan het voor je kind fijn zijn als je hem/haar even helpt opstarten met een activiteit om hem/haar vervolgens zelf verder te laten spelen.

Dat je samen met de kinderen een vrije dag (of vakantie) hebt wil natuurlijk niet zeggen dat jij ze de hele dag moet vermaken.

Zorg gedurende de dag wel voor voldoende momenten waarop je echt een-op-een aandacht besteed aan je kind. Belangrijk is dat je in ieder geval op de overgangsmomenten in je dagschema volledig beschikbaar bent voor je kind(eren). Zo kunnen ze even ‘aandacht opladen’ voor ze bijvoorbeeld zichzelf moeten vermaken.

Zorg dat ze hun energie kwijt kunnen
Van een hele dag binnen blijven of rustig moeten spelen worden veel kinderen onrustig. Ze maken meer ruzie met elkaar of vragen/zeuren vaak meer tegen jou als ouder. Dit komt simpelweg omdat ze hun energie niet voldoende kwijt kunnen. Profiteer op een regenachtige dag van een droog moment en ga even een stukje lopen/rennen buiten. Maar ook binnen kun je er voor zorgen dat ze hun energie kwijt kunnen. Bijvoorbeeld door gekke dansjes te doen in de kamer, rondjes te rennen om de tafel of even snel de trap op en af.

Leuke dingen doen.
Je kunt natuurlijk je eigen huis en tuin verruilen voor een speeltuin, zwembad, bioscoop, pretpark of ander kinderparadijs maar ook in je eigen omgeving kun je met vrij simpele activiteiten een leuke middag hebben. Je kunt bijvoorbeeld een (boom)hut bouwen in de tuin, een tentje opzetten, picknicken in de kamer/tuin, samen wat lekkers bakken, ouderwetse bordspelletjes spelen, een knutselproject doen of een bioscoop/disco namaken. Tevens kun je jouw kind(eren) laten helpen bij huishoudelijke klusjes. Dit vinden ze vaak leuk en het kan jou wat ruimte geven om je taken rustig af te maken. Tot slot kun je voor een voor andere leuke activiteiten onze eerdere tips in de categorie spelen & vrije tijd lezen of zoeken op internetsites.

Heb je na bovenstaande tips nog vragen of wil je liever persoonlijk advies? Stel dan jouw persoonlijke vraag via het aanmeldformulier.