Als ouder wil je je kind graag zoveel mogelijk onthouden met beelden van oorlog. Het nieuws over de gecrashte vlucht MH17 is overal en de beelden ook. Eenmaal gezien zijn de beelden op je netvlies gebrand, ook bij kinderen. Kinderen willen opeens niet meer in een vliegtuig omdat ze bang zijn dat het vliegtuig neerstort of ze vragen of Nederland nu gaat vechten met Rusland. Kinderen kunnen vervolgens bang zijn voor oorlog. Hoe kun je als ouder hiermee omgaan? Je leest het in deze blog.

Belevenis van een kind
Als kinderen op televisie beelden zien van oorlog of ze horen er iets over kunnen ze bang worden dat hun dat ook kan overkomen. Het is goed om je te realiseren dat volwassen emoties niet dezelfde zijn als die van kinderen. Dit komt omdat volwassenen meer levenservaring hebben en beter kunnen relativeren. Volwassenen weten inmiddels wat ‘verlies’ en ‘dood’ betekent. Kinderen kunnen nog niet alles van het leven begrijpen, ze zijn daardoor vaker angstiger dan volwassenen.

Als kinderen op televisie beelden zien van oorlog of ze horen er iets over kunnen ze bang worden dat hun dat ook kan overkomen.

Hoe kun je merken dat een kind bang is voor oorlog?
Niet elk kind kan goed verwoorden dat hij bang is. Maar als ouders kun je vaak wel zien dat het kind angstig is. Tekenen van angst zijn:

  • het hebben van klamme handen
  • buikpijn
  • grote angstige ogen
  • huilen
  • dingen vermijden
  • voorzichtig of juist heel druk spelen.
  • veranderingen in eten of slapen
  • terugval in zindelijkheid, zoals opeens weer in bed plassen
  • veel vragen stellen over oorlog of opeens (veel) oorlogje spelen

Hoe kun je er als ouder het beste mee omgaan?
Angst hoort erbij, alle kinderen zijn tijdens hun ontwikkeling wel eens een tijdje ergens bang voor. Als kinderen leren om hun angsten de baas te worden, dan hebben ze daar hun hele leven voordeel van. Hoe kun je je kind helpen?

– Geef de kinderen rust door duidelijk uitleg te geven over oorlog aangepast aan de leeftijd van je kind en zeg dat als ze vragen hebben ze het altijd aan je mogen vragen.

– Geef zelf het goede voorbeeld: reageer bijvoorbeeld niet overstuur als je de beelden op televisie ziet waar je kinderen bij zijn.

– Praat met je kind over wat hem zo bang maakt voor oorlog en probeer je kind vervolgens gerust te stellen.

– Leg niet te veel nadruk op de angst.