Je dreumes/peuter zit in de woonkamer lekker te spelen. Je verlaat de kamer even om iets te pakken, direct hoor je jouw kindje heel hard huilen. Het zelfde gebeurt wanneer je hem na het optillen even op de grond zet. Het lijkt erop of je kind continu bij je wil zijn en opgetild wil worden. Dit is een duidelijk voorbeeld van een kind met scheidingsangst of verlatingsangst. Wat scheidingsangst is en tips hoe je jouw kind het beste kan helpen lees je in dit artikel.

Scheidingsangst en verlatingsangst
Scheidings- en verlatingsangst is de angst bij kinderen die ontstaat als zij nabijheid zoeken van een van de ouders en deze er niet is. Een dreumes of peuter kan zijn ouder(s) best heel even uit het oog verliezen, zo lang hij zelf maar kan bepalen wanneer hij je weer kan zien is er niks aan de hand. Wanneer je kind jou niet direct kan zien of horen wanneer hij je zoekt kan hij angstig worden en gaan huilen.  Meestal is dit maar van korte duur, doordat je als ouder vaak snel weer tevoorschijn komt. Dit komt omdat kinderen in de peuterfase nog denken dat je als ouder helemaal niet meer terug komt en dat je echt weg bent zodra hij jou niet meer kan zien. Naarmate je kind ouder wordt leert het dat je als ouder weg kunt gaan maar altijd weer terug komt.

Eenkennigheid is de angst voor ‘vreemde’ mensen terwijl scheidingsangst (of verlatingsangst) dus de angst is om alleen gelaten te worden.

Scheidingsangst is een tweede periode van eenkennigheid, die een kind doormaakt rond achttien maanden. Maar het is niet het zelfde als eenkennigheid. Eenkennigheid is de angst voor ‘vreemde’ mensen terwijl scheidingsangst (of verlatingsangst) dus de angst is om alleen gelaten te worden. Verlatingsangst kan in verschillende situaties, waarbij je even niet direct zichtbaar bent voor je kind, voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer je de kamer verlaat of wanneer je jouw kind ergens heen brengt. Maar het kan ook ’s nachts gebeuren dat je kind wakker wordt en direct gaat huilen. Direct wanneer je de kamer binnenkomt en je kindje jou kan zien stopt het met huilen. Je kunt dan gaan denken dat het een schreeuw om aandacht of ondeugendheid is. Maar er is in dit geval vaak sprake van een combinatie van angst voor het donker en scheidingsangst.

Tips bij scheidingsangst
–  Soms heb je het gevoel dat je kind jou het liefst de hele dag wil vasthouden en aan je been wil hangen. Dit kan lastig zijn en er voor zorgen dat je de hele dag bezig bent je kind ‘van je af te duwen’. Dit kan de situatie echter ook erger maken. Doordat je kind steeds (negatieve) aandacht krijgt kan het claimende gedrag gaan toenemen. Het is wel belangrijk dat je de angst serieus neemt en je kind gerust stelt.

–  Wanneer je de kamer of ruimte waarin je samen met je kind bent even moet verlaten kun je hem helpen door niet zomaar op te staan en weg te lopen, ook als je denkt dat je kind lekker aan het spelen is. Zeg altijd duidelijk tegen je kind waar je naar toe gaat en wanneer je weer terug komt. Het kan ook helpen wanneer je tegen hem blijft praten terwijl je wegloopt. Zo kan hij horen dat je nog steeds in de buurt bent. Probeer niet mee te gaan in het verdriet en gehuil van je kind, maar probeer je kind bijvoorbeeld af te leiden met iets anders.

– Als je zelf met iets anders bezig bent vergeet dan niet om af en toe even bij je kind te komen kijken. Loop even naar hem toe en speel eventueel kort mee of zeg iets tegen je kind zodat hij weet dat je op hem let. Laat je dreumes of peuter ook nooit alleen beneden als je zelf even naar boven moet. Hij kan zich dan echt eenzaam voelen en je kunt hem daarnaast niet goed in de gaten houden.

– Een deur open laten staan terwijl je in een andere ruimte bent kan ook helpen omdat je kind op deze manier kan horen dat je in de buurt bent. Dit kun je ook gebruiken als je kind ’s avonds last heeft van scheidings- of verlatingsangst. Wanneer je hem naar bed hebt gebracht kun je de deur open laten en even op de zelfde verdieping gaan ‘rommelen’ zodat hij jou nog kan horen terwijl hij in slaap valt.

–  Probeer er voor te zorgen dat je jouw peuter altijd direct positieve aandacht geeft en blij doet als je terug komt. Niet alleen als hij moet huilen tijdens je afwezigheid maar elke keer als je hem/haar ziet.

–  Tot slot zijn kiekeboespelletjes een leuke en leerzame manier waarop je jouw jonge kind kunt helpen te leren dat je weer terugkomt als je even weggaat. Door dit vaak samen te oefenen en spelen kan de scheidingsangst verminderen.

Heb je een vraag over opvoeden en wil je liever een persoonlijk advies van een deskundige? Meldt je dan hier aan en dan neemt een deskundige vandaag nog contact met je op.