Wanneer je samen een gezin vormt kan het voorkomen dat je het als ouders niet altijd met elkaar eens bent. Mogen ze na het avondeten nog buiten spelen, mogen ze wel of niet naar dat feestje van die klasgenoot, mogen ze hun zakgeld vrij besteden? Misschien vind jij van wel en je partner van niet. Of wordt je het niet eens over de staf die je kind zou moeten krijgen. Nou hoef je natuurlijk niet altijd dezelfde opvoedstijl te hebben, het zelfde te doen of te zeggen, maar als je het wat de kinderen betreft regelmatig oneens bent kan dit tot onhandige situaties leiden. In dit artikel geven we zes tips hoe je als een goed team kunt opvoeden.

Waarom is het belangrijk om meer op één lijn te zitten?
Als je het als ouders regelmatig niet met elkaar eens bent kan dit tot onhandige en ongewenste situaties leiden. Kinderen hebben het vaak goed in de gaten wanneer papa en mama ergens anders over denken en kunnen hier gebruik van maken door jullie tegen elkaar uit te spelen. Wanneer jullie over  belangrijke opvoedzaken geen of verschillende regels hanteren  kan dit voor kinderen ook erg onduidelijk of verwarrend zijn. Tevens kun je elkaar onbedoeld afvallen in het bijzijn van de kinderen of kun je op onhandige momenten niet weten hoe je moet reageren omdat je niet weet wat je partner heeft gezegd. Het kan dus voor veel discussies en onrust zorgen.

Kinderen zijn er heel goed in hun ouders tegen elkaar uit te spelen. Als ze de kans krijgen zullen ze altijd kiezen voor de aanpak/mening/afspraak die het meest in de buurt van hun wens komt.

1. Praat er over
We kunnen ons voorstellen dat je niet altijd alle opvoeddetails uren lang met elkaar bespreekt zodat jullie het op elk moment met elkaar eens zijn. Dat is ook niet realistisch, verschil mag er zijn en het is belangrijk dat kinderen hier mee leren omgaan. Maar wanneer je merkt dat je regelmatig van mening verschilt als het de kinderen aangaat, is het belangrijk om dit met elkaar te bespreken. Doe dit niet op momenten waar de kinderen bij zijn en niet op de momenten dat jullie het al met elkaar oneens zijn. Probeer op een rustig moment uit te leggen waarom je iets wel/niet wil, wat je vindt en wat je erbij voelt.

2. Samen afspraken maken
Zorg dat je over de dagelijkse opvoedzaken (eten, slapen, tv en computertijd, straffen en belonen, enz.) duidelijke basisafspraken maakt. Bespreek het met elkaar en zorg dat je tot een gezamenlijk standpunt komt. Als dit in eerste instantie niet lukt kun je ook kijken naar wie de meeste moeite heeft met de kwestie of wie er vaker mee te maken krijgt. Spreek met je partner af dat jullie je hoe dan ook allebei aan de gemaakte afspraken houden. De afspraken deel je met de kinderen zodat zij ook weten waar ze aan toe zijn.

3. Sta achter je partner
Je bent samen, als een soort team, verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen. Het is daarom belangrijk om af te spreken dat jullie elkaar steunen en dat je elkaar niet afvalt waar de kinderen bij zijn. Ben je het niet met de aanpak van je partner eens? Houd je in, sta op dat moment achter de aanpak van je partner en bespreek de kwestie later zonder aanwezigheid van de kinderen. (NB: In onveilige situaties zul je uiteraard wel moeten ingrijpen).

4. Wie begint , mag het afmaken
Spreek met elkaar af dat de ouder die als eerste reageert of benaderd wordt door de kinderen de situatie aanpakt. Controleer daarom, indien mogelijk, altijd of je kind(eren) eerst bij je partner zijn geweest voor jij je mening of antwoord geeft.

5. Neem bedenktijd
Als het om belangrijke beslissingen gaat is het geen slecht idee om jezelf en elkaar wat bedenktijd te geven. Geef aan dat je even over de kwestie wilt nadenken en het met je partner gaat bespreken. Na de bedenktijd en het bespreken kun je  een weloverwogen keus maken en een antwoord geven aan je kind.

6. Als de kinderen jullie tegen elkaar uit spelen
Kinderen zijn er heel goed in hun ouders tegen elkaar uit te spelen. Als ze de kans krijgen zullen ze altijd kiezen voor de aanpak/mening/afspraak die het meest in de buurt van hun wens komt. En wij geven ze geen ongelijk. Maar als je dit toelaat zullen ze er vaker gebruik van maken. Een effectieve methode die je als ouders kunt toepassen wanneer je het oneens bent is de ouderwetse ‘kop’ of ‘munt’. Gooi een muntje in de lucht en vang hem weer op. Ligt ‘kop’ boven krijgt ouder één de uiteindelijke beslissing, ligt ‘munt’ boven mag de andere ouder bepalen. Zo hoef je als ouders niet boos op elkaar te worden, geen uren te discussiëren, zijn de kinderen niet diegene die de beslissing nemen en hebben jullie evenveel kans je zin te krijgen.