Als je kinderen hebt, zul je zeker weleens een beroep doen op een oppas. Maar hoe vindt je een goede oppas? Welke regels en afspraken maak je? En wat kost een oppas per uur? Per leeftijd geven we een advies wat een oppas kost en geven we antwoord op alle bovestaande vragen.

Oppas vinden
Je kunt allereerst in je directe omgeving zoeken naar een goede oppas. Misschien kan een familielid, vrienden of buurvrouw oppassen. Ouders vinden vaak ook een goede oppas door te vragen aan andere ouders of zij ervaringen hebben met een goede oppas. Ook kun je een advertentieplaatsen in de supermarkt of op social media. Vraag altijd om referenties en trek die ook na. Zorg voor een eerste kennismaking tussen de kinderen en de oppas om te zien of het klikt.

Welke regels en afspraken maak je met de oppas?
Als de klik er is en de eerste afspraak staat gepland, komen de regels en afspraken. Spreek een aantal belangrijke dingen goed af met de oppas. Een aantal punten waar je aan moet denken:

  • Welke vergoeding krijgt de oppas per uur? (zie voor een advies: wat kost de oppas?)
  • Wat doe je als je later of eerder thuis bent dan gepland? Ook qua kosten.
  • Hoe houden jullie contact met elkaar? Wil je contact met de oppas als je weg bent en hoe houdt je contact met de oppas over afspraken?
  • Zijn er vaste oppasdagen en/of tijden?
  • Wat mag de oppas wel of niet doen in huis? Denk aan gebruik van de computer en televisie maar ook met het pakken van eten en drinken.
  • Welke regels gelden er voor de kinderen? Hoelaat moeten de kinderen naar bed, mag er na het avondeten nog gesnoept worden, etc.? Spreek dit door met de oppas.
  • Welke rituelen gelden er voor de kinderen?  Denk aan bedrituelen zoals voorlezen van de kinderen, moeten de lichten aan blijven op de gang? Ook zijn dit voor de kinderen belangrijke punten om te bespreken.
  • Denk ook aan noodgevallen. Waar zijn de kinderen allergisch voor en waar ligt de verbanddoos? Daarnaast is het verstandig om een extra telefoonnummer te geven aan de oppas voor het geval jullie niet bereikbaar zijn.

Wat kost de oppas?
Het staat je in principe vrij welk bedrag je wilt betalen aan je oppas. Je kunt een vast bedrag per avond afspreken of een uurbedrag. Je kunt natuurlijk goed aan andere ouders vragen wat zij geven aan hun oppas. Om een beetje een richtlijn te geven wat een scholier minimaal verdient per leeftijd, hebben we een overzicht gemaakt. Dit overzicht is gebaseerd op het minimumloon van het Nibud. Daarnaast is er rekening gehouden met het oppassen op een of meer kinderen.

Leeftijd oppasPer uur (1 kind)Per uur (2 of meer kinderen)
15 jaar2,894,35
16 jaar3,324,98
17 jaar3,805,70
18 jaar4,386,55
19 jaar5,057,60
20 jaar5,928,88
21 jaar6,9810,45