Werken, naar school, sporten en andere activiteiten zorgen ervoor dat onze agenda’s vol zitten en we hele dagen druk bezig zijn. Dat hoeft in principe niet per se slecht te zijn natuurlijk maar het kan wel ten koste gaan van de qualitytime die je samen doorbrengt als gezin.  Wij geven je vandaag 5 tips hoe je op vrije dagen/momenten kan werken aan en genieten van de band met je kinderen.

Probeer elke week minstens een keer als gezin samen aan tafel te eten.
Zorg er voor dat er geen afleiding is van een tv die op de achtergrond aan staat of van mobiele telefoons aan tafel. Samen aan tafel eten zorgt niet alleen voor betere eetgewoontes maar geeft ieder gezinslid ook de kans om verhalen over zijn/haar dag te delen. Wat was er leuk en wat was er minder leuk die dag. Door dit tijdens het eten te bespreken (in plaats van bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan) kan je kind zich erna nog even ontspannen en verminder je de kans dat hij slechter slaapt als het een minder leuke dag was.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Plan regelmatig een leuke gezinsmiddag of avond.
Een dag waarop je samen een activiteit doet als gezin. Dit hoeft geen dure of ingewikkelde activiteit te zijn maar kan al betekenen dat jullie samen een spelletjesmiddag houden, samen gaan koken, naar het bos gaan, gaan picknicken of een thuis bioscoopavond houden. Wat jullie die middag/avond gaan doen kun je samen als gezin kiezen en plannen.

Wees betrokken bij de hobby’s van je kind.
Help je kind en doe af en toe mee met activiteiten die hij regelmatig doet of leuk vindt. Dit kan iets minder leuks zijn als huiswerk maar ook hulp bieden bij de sportvereniging, iets sparen, samen gamen, knutselen of buitenspelen. Toon interesse in de hobby’s van je kind en praat er over. Vraag je kind of hij jou wil laten zien waarom hij dit zo graag doet.

Doe samen sportieve activiteiten.
Dat het belangrijk is dat kinderen voldoende bewegen weten we allemaal. Voor onszelf proberen we vaak ook wel wat tijd vrij te maken in onze agenda’s om te kunnen sporten. Hoe leuk is het om dit met elkaar te combineren en samen sportief bezig te zijn. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je een fitnesskelder met gewichten en apparatuur hoeft aan te leggen om samen aan de slag te gaan maar ga bijvoorbeeld samen een potje voetballen, een stuk wandelen, fietsen door de buurt, hardlopen, touwtjespringen, een aantal nummers intensief dansen in de kamer, doe een hindernis baan op een speeltuin of ga samen zwemmen. Kinderen vinden het vaak heel leuk om dit soort activiteiten samen met hun ouders te doen en hebben voldoende energie om het ons behoorlijk lastig te maken tijdens wedstrijdjes.

Ga samen lezen of voorlezen.
Door je kinderen voor te lezen of je kind zelf te laten voorlezen help je hem niet alleen bij de taalontwikkeling het zorgt er tevens voor dat je samen een rustmoment hebt. Deze momenten ben je vaak alleen met je kind en geeft dat een mooie gelegenheid om samen over het onderwerp van het boek of andere dingen te praten. Tot slot is het natuurlijk altijd belangrijk om samen tijd door te brengen, met je kind te praten, te luisteren en regelmatig samen te knuffelen.

Heb je een vraag over opvoeden en wil je liever een persoonlijk advies van een deskundige? Meldt je dan hier aan en dan neemt een deskundige vandaag nog contact met je op.