Wanneer je kinderen hebt wordt je geduld als ouder iedere dag wel een paar keer op de proef gesteld. Bijvoorbeeld wanneer je kinderen na vijf keer vragen hun speelgoed nog niet op hebben opgeruimd of wanneer ze hun jas nog niet aan hebben, terwijl jullie nu écht de deur uit moeten om ze op tijd op school te krijgen. Blijf dan als ouder maar eens rustig, het klinkt makkelijker dan het is. Toch is geduldig opvoeden prettig voor jezelf en voor je kinderen. Je wilt graag dat jij je geduld niet meer verliest bij je kind maar hoe doe je dat, geduldig opvoeden? Lees het in deze blog.

Veel (eigenlijk alle) ouders hebben het gevoel dat ze het goed moeten doen als ouder. We willen positief zijn, voldoende tijd hebben voor kinderen, consequent zijn en vooral niet tegen ze schreeuwen als we ons geduld verliezen. Dat is een mooi streven, alleen in de werkelijkheid lukt dit lang niet altijd en dat overkomt iedereen. Als ouder ben je druk met het opvoeden van je kind, maar daarnaast ook nog je werk, het huishouden, leuke partner zijn en het sociale leven. Dat zorgt ervoor dat het niet altijd lukt om alles goed en met veel geduld te doen. Soms (maar niet te vaak) je geduld verliezen als ouders is normaal en daar leren kinderen ook van. Online-opvoedhulp.nl geeft 7 tips hoe je geduldiger kan opvoeden.

Tip 1:   Excuses aan bieden

Is het niet gelukt om geduldig te reageren? Heb je tegen je kind geschreeuwd, ben je onredelijk geweest of reageerde je bozer dan je wilde? Dan kun je gerust je excuses aanbieden. Zo voelt je kind zich serieus genomen en leert hij dat volwassenen af en toe ook fouten kunnen en mogen maken. Zorg er voor dat je nooit fysiek wordt en je jouw kind niet persoonlijk raakt. Dat is niet goed voor hun zelfvertrouwen. Dus niet boos worden en zeggen ‘wat ben je toch een vervelend kind’, maar ‘ik vind het vervelend als je zo schreeuwt’.

Tip 2:   Geduldig kind

Wil jij je kind ook leren geduldig te zijn? Als je zelf geduldig bent wordt je kind ook geduldig en andersom. Het is goed om je kind regelmatig even te laten wachten. Bijvoorbeeld dat hij even moet wachten als jij met iemand in gesprek bent of dat hij even moet wachten op het toetje als iedereen zijn eten op heeft.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Tip 3:   Positief opvoeden

Als je veel positief gedrag van je kind ziet is het makkelijker om je kinderen positief te benaderen. Door continu negatief te zijn tegen je kind raken jullie steeds meer in een negatieve spiraal en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kind kan deze spiraal niet doorbreken alleen jij als ouder kan dit. Achter elk negatief gedrag van een kind zit een vraag verscholen. Als ouder moet je proberen om achter die vraag te komen zodat jij je kind kunt helpen om meer positief gedrag te laten zien.

Tip 4:   Zorg goed voor jezelf

Wanneer je erg vermoeid bent is het logisch dat je minder kunt hebben en is geduldig opvoeden lastiger. Zorg daarom altijd voor voldoende oplaadmomenten voor jezelf. Doe en plan dingen waar je weer energie van krijgt. Af en toe een moment voor jezelf geeft je automatisch de kans om je kinderen geduldiger op te voeden.

Tip 5:   Onderneem samen dingen

Als je merkt dat je niet veel meer kunt hebben, kijk dan of je iets kunt gaan doen waarvan je weet dat je kinderen er rustig of blij van worden. Even uitwaaien of juist tv kijken is op deze momenten vaak handig om uitspattingen van jezelf te voorkomen. Het kan soms ook helpen om naar je kinderen toe te benoemen dat je even niet zoveel kunt hebben.

Tip 6:   Tel tot 10!

In de andere tips heb je wel kunnen lezen dat geduldig opvoeden goed is voor jezelf en voor je kinderen. Hoe cliché het ook is maar probeer altijd tot 10 (of soms zelf tot 20) te tellen als je de neiging hebt om te schreeuwen of om heel erg boos te worden. Je voorkomt hiermee dat je dingen zegt die je eigenlijk helemaal niet wilt zeggen en uiteindelijk levert het je meer op. Als je weer boos bent geworden kost dat namelijk ook weer tijd.

Tip 7:   Niemand is perfect

Schiet jij af en toe uit je slof en voel jij je daarna schuldig tegenover je kind? Bedenk dan dat niemand perfect is. De perfecte ouder bestaat niet, de goed-is-goed-genoeg ouder wel. Je vaak schuldig te voelen tegenover je kind heeft geen zin. Kinderen voelen jouw onrust en zorgen vaak weer voor een (negatieve) reactie van je kind.