Wij gaan dit jaar voor het eerst met de auto op vakantie naar Zuid -Frankrijk. Eerlijk gezegd zie ik een beetje op tegen de vele uren in de auto met onze twee kinderen op de achterbank.  Ik ben bang dat ze steeds ruzie met elkaar zullen maken omdat dat ook gebeurt  als we een dagje weg gaan. Hoe voorkom ik dit en zorg  ik ervoor dat het achterin de auto gezellig blijft?

Veel gezinnen gaan in de vakantie met het hele gezin in de auto op weg naar hun vakantiebestemming. Deze lange autoritten kunnen een leuk begin zijn van de vakantie waar later met veel plezier op wordt teruggekeken. We kunnen ons echter ook voorstellen dat het vervelend is als de kinderen constant ruzie maken of steeds vragen ‘Wanneer zijn we er nou?’. Zeker als je als bestuurder steeds moet ingrijpen.

Deze tips kunnen helpen om ruzie te voorkomen en de lange autorit gezellig te houden.

–  Het is voor kinderen prettig om te weten waar zij aan toe zijn. Bereid je kinderen daarom voordat je aan de autoreis begint goed voor. Vertel wat jullie gaan doen, waar de reis naar toe gaat, hoe lang de rit zal gaan duren en dat het belangrijk is dat de bestuurder goed op de weg kan letten tijdens het rijden.

–  Stel een paar regels op die beschrijven hoe de kinderen zich moeten gedragen op de achterbank. Deze regels kun je eventueel samen met de kinderen maken. Je kunt ze vervolgens opschrijven en meenemen in de auto zodat je de kinderen onderweg kunt herinneren. Vraag de kinderen ook voor vertrek of ze de regels nog kunnen herhalen en herhaal wat je van hen verwacht.

– Wanneer jouw kinderen voor het eerst zoveel uren (of zelfs meerdere dagen) achter elkaar in de auto moeten doorbrengen kunnen we ons voorstellen dat dit lastig voor ze kan zijn. Zij moeten nog leren hoe ze zichzelf moeten gedragen en kunnen vermaken tijdens lange autoritten. Oefen daarom voor de reis begint met kortere autoritten en pas hier ook de gemaakte afspraken toe.

–  Net als in het dagelijkse leven in en om het huis is het ook in de auto belangrijk om het goede gedrag van je kinderen te belonen. Geef complimenten wanneer zij zich aan de afspraken houden en neem voldoende lekkere snacks of kleine cadeautjes mee die je kinderen onderweg kunnen verdienen.

Zorg voor vermaak voor de kinderen. Neem wat speelgoed en boekjes mee.

– Verveling, te veel stilzitten, honger en vermoeidheid zijn vaak de grootste veroorzakers voor ongewenst gedrag op de achterbank. Zorg voor voldoende vermaak voor de kinderen. Neem wat speelgoed en boekjes mee, eventueel wat films, bedenk leuke activiteiten, zet af en toe een cd met kinderliedjes of verhaaltjes op, en help je kinderen op weg met een nieuwe activiteit als ze ergens op zijn uitgekeken. NB: Let met activiteiten als kleuren en lezen wel op. Dit kan misselijkheid veroorzaken.

–  Las regelmatig pauzes in tijdens de reis en stop op een parkeerplek met toiletvoorzieningen en eventueel een speeltuin. Zorg dat de kinderen er veilig even kunnen rondrennen en hun energie kwijt kunnen. Pauzeer ook op momenten dat de kinderen normaalgesproken lunchen of een tussendoortje krijgen. En houd dit eet ritme zo veel mogelijk aan. Een ritme vinden kinderen vaak prettig en een gevulde maag zorgt vaak al voor een betere sfeer.

–  Je kunt er voor kiezen om na de pauzes een andere stoelindeling te gebruiken. Een kind bijvoorbeeld even voorin de auto en zelf even achter in met het andere kind/kinderen. Zo zitten de kinderen niet constant naast elkaar en geef je ze letterlijk wat ruimte van elkaar.

–  Corrigeer ongewenst gedrag en herinner je kinderen tijdens de rit aan de gemaakte afspraken. Soms lukt het niet altijd om direct in te grijpen. Probeer het gedrag (mits het veilig blijft) dan te negeren en probeer op korte termijn een pauze in te lassen. Vervolg de reis pas weer als je merkt dat de rust is teruggekeerd.

Wil je dat wij jouw vraag beantwoorden op onze site? Stuur hem dan (via een persoonlijk bericht of openbaar) via onze facebook of twitter pagina. Wij kiezen regelmatig een aantal korte opvoedvragen uit die we op de site beantwoorden.