Met de feestdagen voor de deur kun je er tegen op zien om een kerstdiner te organiseren. Zeker als er ook kinderen mee komen. Maak je een aangepast menu of eten de kinderen mee, kunnen ze wel zo lang stilzitten en hoe zorg je er voor dat het zowel voor de kinderen als voor de volwassenen een leuke avond wordt? In onderstaand artikel geven wij tips voor een succesvol kerstdiner met kinderen.

Voorbereidingen

* Zorg voor een aangepast kindermenu. Kies gerechten die er aantrekkelijk en feestelijk uit zien, passend zijn bij de leeftijden van de kinderen, gemakkelijk zelfstandig te eten zijn en het belangrijkste gerechten die kinderen graag lusten. Denk bijvoorbeeld aan groente of vlees spiesjes, aardappel cupcakejes en een lekker toetje na. Er zijn verschillende geschikte kindermenu’s te vinden op het internet.

* Wat oudere kinderen vinden het vaak leuk om eerder op de dag (of de dag ervoor) te helpen met het diner. Je kunt ze laten helpen met wat dingen snijden of het dekken van de tafel of bijvoorbeeld door het laten uitzoeken van een leuke kleurplaat voor ieder kind.

* Als er meerdere kinderen zijn (en voldoende ruimte) is het leuk om een aparte kindertafel te maken. Zo kunnen de kinderen hun eigen feestje hebben zonder dat er bijvoorbeeld dure wijnglazen op tafel staan, tevens kunnen ze de tafel zo eerder verlaten en rustig gaan spelen.

* Zorg er voor dat de tafel er aantrekkelijk uit ziet voor de kinderen. Je kunt bijvoorbeeld de borden neerzetten als sneeuwmannen, een klein cadeautje voor ieder kind op het bord leggen of een papieren tafelkleed, placemats of kerst kleurplaten neerleggen met stiften en potloden zodat ze lekker kunnen kleuren aan tafel.

Kerstdiner met kinderen

Tijdens het diner
* Begin op tijd met het kerstdiner. Kinderen werken beter mee en zijn rustiger wanneer zij nog niet al te veel honger hebben of te moe zijn.

* Zorg er voor dat de kinderen niet erg lang hoeven te wachten op het eten. Begin kort nadat ze aan tafel zitten meteen met de gerechten. Tevens is het aan te raden om niet te veel gangen te plannen voor het kindermenu (maximaal 2 á 3). Verschillende hapjes kunnen leuk zijn maar zet ze liever in één keer op tafel zodat de kinderen niet te lang stil hoeven te zitten.

* Zorg dat je als ouder(s) om de beurten regelmatig even checkt (eventueel op een afstandje) of alles goed gaat aan de kindertafel. Zo kun je de hulp bieden die er eventueel nodig is.

* Het kan handig zijn om de (jonge) kinderen eerst te laten eten voor je aan het volwassen gedeelte van je kerstdiner begint. Op deze manier kunnen de ouders een handje helpen en kun je zelf rustig dineren terwijl de kinderen op bed liggen of spelen.

* Maak geen strijd van het leegeten van de bordjes. Met de feestdagen wordt er vaak gedurende de dag van alles gesnaaid en zijn er vaker uitgebreide brunches, lunches of diners. Daarnaast kunnen kinderen het ook vrij spannend vinden om aan zo’n diner mee te doen. Het kan dus goed zijn dat de kinderen minder trek hebben.

Na het diner
* Als het nog geen bedtijd is voor de kinderen na het eten, zorg er dan voor dat er iets te doen is voor de kinderen. Een leuke kerstfilm of aantal spelletjes bijvoorbeeld. Zet ze eventueel alvast in een gezellige kerst pyjama bij elkaar, dat scheelt erna weer.