Een vliegvakantie met kinderen kan een leuke en spannende ervaring voor ze zijn. Het vergt echter wel wat meer en een andere voorbereiding dan wanneer je alleen reist. Wil je deze zomer goed voorbereid beginnen aan de vliegreis met je kind? Wij geven in dit artikel veel praktische tips voor het vliegen met een baby/dreumes en kinderen tot twaalf jaar.

Vliegen met een baby/dreumes
–  Vliegen met kinderen tussen de 0 en 3 jaar oud verschilt veel met het alleen of met oudere kinderen vliegen. Zeer jonge kinderen hebben vaak geen eigen zitplek, je moet veel spullen meenemen, het eet- en slaapritme van je kleintje kan verstoord worden en communiceren met kinderen in deze leeftijdsfasen is nog beperkt.

–  Wanneer je er voor kiest om met een baby of peuter te gaan vliegen is het aan te raden om bij het boeken te informeren naar speciale babyvliegtickets. Dit kan wel tot 90% in prijs schelen. Daarnaast raden we aan om de vliegtijd (indien mogelijk) zo kort mogelijk te houden en wanneer mogelijk altijd te kiezen voor een rechtstreekse vlucht. Een langere reistijd door een tussenstop en het extra opstijgen en landen zijn voor kinderen niet altijd prettig.

–  Sommige vliegtuigen/vliegmaatschappijen bieden de mogelijkheid om bij de voorste rijen van een cabine een babybedje te gebruiken. Deze zijn vaak geschikt voor kinderen tot een paar maanden en dienen vooraf aangevraagd te worden.

–  Je kunt je zorgen maken over de druk op de oortjes van je kind. De trucjes die wij zelf toepassen kun je namelijk niet gebruiken bij de allerkleinsten. Als je je afvraagt of je kindje last heeft van de luchtdruk of van iets anders kun je er goed op letten of hij/zij naar de oren grijpt. Uit voorzorg kun je er voor kiezen je kind een fopspeen te geven of te laten drinken uit een flesje waar goed op gezogen moet worden.

–  Er zijn uitzonderingen op de vloeistoffenregels gemaakt voor babyvoeding. Vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven de 100 milliliter is toegestaan in de handbagage als je samen met een baby reist. Gekookt water om te mengen met poedermelk is echter niet toegestaan in de handbagage als de hoeveelheid de 100 millimeter overschrijdt.

Op vlieg vakantie met kinderen

–  Buggy’s, een reiswieg of kinderwagens kun je tot aan de gate meenemen. Deze mogen niet als handbagage mee aan boord omdat ze niet in de luiken passen. Vanaf de gate worden ze als laatste opgeborgen in het bagageruim en op de plaats van bestemming ook als eerste weer klaargezet voor ouders.

Vliegen met kinderen tot 12 jaar
–  
Kinderen die al wat ouder zijn kunnen vaak beter om gaan met een langere reistijd dan de allerkleinsten. Houd er echter bij het boeken rekening mee dat de vliegtijden het ritme van je kind (welke leeftijd dan ook) kan verstoren. En kies voor de tickets waarbij dit het minst aan de orde is. Kun je niet zonder tussenstop naar de plaats van bestemming? Informeer dan op het vliegveld of er een speelruimte voor je kind is.

–  Houd er bij het boeken ook rekening mee dat je voor het reizen met kinderen meer tijd nodig hebt dan met alleen volwassenen. Kleine beentjes kunnen minder hard lopen en je een extra plaspauze kan aan de orde zijn. Ga dus ruim op tijd naar het vliegveld om te voorkomen dat je een vlucht mist.

–  Bij een vliegvakantie moet je er rekening mee houden dat je op de plaats van bestemming geen eigen vervoer hebt. Informeer daarom voor het boeken naar de mogelijkheden voor openbaar vervoer of het huren van een auto (met autostoeltje).

–  Vertel je kind over de vliegreis en wat je van hem/haar verwacht. Geef ook aan wat er wel of niet kan en mag tijdens de vlucht. Zeker als het de eerste keer is vinden kinderen het prettig om te weten waar ze aan toe zijn. Hebben ze al vaker gevlogen? Help ze dan even herinneren aan hoe het ook al weer was en herhaal je verwachtingen.

–  Neem de lievelingsknuffel of ander voorwerp waar je kind aan gehecht is altijd mee in zijn/haar handbagage. Zo kun je ze een vertrouwd gevoel geven tijden de reis en voorkom je problemen met slapen als een koffer eventueel vertraging oploopt of zoek raakt.

Vertel je kind over de vliegreis en wat je van hem/haar verwacht. Geef ook aan wat er wel of niet kan en mag tijdens de vlucht. Zeker als het de eerste keer is vinden kinderen het prettig om te weten waar ze aan toe zijn.

–  Neem voldoende dingen als entertainment / vermaak mee voor je kind. Vaak wordt er ook wat uitgedeeld in het vliegtuig en bestaat de mogelijkheid om speciale kinderfilms te kijken. Maar wij raden aan om altijd voldoende opties te hebben om je kind bezig te houden tijdens het wachten en vliegen. Kleurboeken, een boekje, spelletjes en digitaal vermaak zijn leuk en gemakkelijk mee te nemen. Neem geen speelgoed mee dat uit verschillende kleine onderdelen bestaat, wat gemakkelijk kwijt te raken is, wat groot en onhandig in te pakken is of wat te veel geluid maakt in verband met overige passagiers. Je kunt er voor kiezen om iets nieuws in te pakken. Dit is voor kinderen vaak extra leuk en zal wellicht wat langer voor vermaak zorgen dan het oude vertrouwde speelgoed.

–  Een lolly of kauwgom kunnen helpen bij eventuele druk op de oren tijdens het opstijgen en landen.

–  Neem voor iedereen een eigen tasje als handbagage mee. Hier kun je per persoon voldoende gezonde, zoute en zoete snacks in meenemen. Zo voorkom je dat je steeds boven de andere passagiers in de luiken moet zoeken naar een snack en kan je kind zelf uit de kleine voorraad kiezen waar hij of zij zin in heeft.  Zorg ook voor voldoende drinken aan boord (het liefst gewoon water) in verband met de droge lucht.

–  Pak je eigen handbagage niet te zwaar in. Je kunt er op rekenen dat je na verloop van tijd naast je eigen bagage wellicht ook die van je kind of je kind zelf moet gaan dragen. Neem alleen mee wat je echt nodig hebt en zorg dat je tas goed onder de stoel past.

–  Er zijn aan boord vaak speciale kindermaaltijden. Deze worden vaak voor de overige maaltijden uitgereikt zodat je als ouders eerst de kinderen kunnen helpen voor je zelf een maaltijd krijgt. Geef bij het boeken eventuele allergieën van je kind door mits er speciale voeding nodig is.

–  Zorg er voor dat iedereen gemakkelijke en lekker zittende kleding aan heeft tijdens de reis. Vooral schoenen die makkelijk aan en uit kunnen, verschillende laagjes en zachte stoffen zijn aan te raden. Zo kun je in het vliegtuig of op de (warmere) plaats van bestemming snel een laagje uittrekken zonder helemaal te hoeven omkleden.

–  Voorkom te veel stilzitten en wachten voor je in het vliegtuig moet stappen. Kies er voor om rond te lopen en te bewegen zodat je het gemakkelijker is voor je kind om daarna in het vliegtuig stil te zitten. De loopbanden zijn vaak een leuk vermaak voor kinderen (houd wel rekening met andere reizigers).

–  Kies ook tijdens de vlucht voor een plaspauze en wandel samen met je kind naar het toilet. Kinderen vinden het vaak interessant en spannend om in het vliegtuig naar de wc te gaan en zo hebben ze ook tijdens het vliegen even de kans om te bewegen.

Tot slot, mocht het nou toch voorkomen dat je kind wat meer lawaai maakt of meer beweegt dan je had gehoopt. Bied dan even je excuses aan, aan de nabijgelegen passagiers. Ook al kun je er niets aan doen, excuses van de ouder(s) worden vaak wel gewaardeerd.