Volgens mij heeft mijn kind last van reisziekte. Zij klaagt vaak over misselijkheid als we wat langer in de auto zitten. Nu gaan we dit jaar met de auto op vakantie. Is er een manier waarop ik de reisziekte bij mijn dochter kan voorkomen of de reis in ieder geval voor haat wat prettiger kan maken?

Reisziekte is een verzameling van wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Het is heel vervelend als (je denkt dat) jouw kind hier last van heeft, zeker met de zomervakantie voor de deur. Het misselijke gevoel van reisziekte wordt veroorzaakt door schokkerige en schommelende bewegingen van het lichaam. Deze kunnen het evenwichtsorgaan te veel prikkelen waardoor je kind kan gaan gapen, transpireren en kan klagen over een hongergevoel. Kort daarna komt vaak de misselijkheid, duizeligheid en soms ook overgeven. Andere symptomen zijn hoofdpijn en vermoeidheid.

Wij hebben de volgende tips om de kans op reisziekte zo veel mogelijk te voorkomen

–  Geef je kind de avond voor vertrek niet te veel eten en drinken en zog voor een licht verteerbare maaltijd.

–  Als je er voor zorgt dat de maag van je kind tijdens de reis steeds een beetje gevuld blijft met licht verteerbare dingen (zoals crackers en soepstengels) en kleine slokjes drinken zal hij/zij zich minder snel misselijk voelen

–  Het kan helpen om tijdens de autorit het raam een stukje open te laten.

Het misselijke gevoel van reisziekte wordt veroorzaakt door schokkerige en schommelende bewegingen van het lichaam.

–  Laat je kind zitten op een plek met zo min mogelijk beweging.  En zorg dat hij/zij niet in tegengestelde richting rijd. In de auto is de beste plek voorin met zicht op de weg, in het vliegtuig is dat bij de vleugels en op een boot is dat midden op het dek.

–  Probeer te voorkomen dat je kind te lang gaat lezen of in een boekje bladert. Ook lang naar het langsflitsende landschap kijken is niet aan te raden. Deze activiteiten kunnen duizeligheid versterken. Probeer je kind dus bezig te houden met andere activiteiten of laat hem of haar door de voorruit naar de horizon kijken.

– Door ’s nachts te reizen kun je de kans op reisziekte bij je kind ook verminderen.

– Zorg dat je middelen voor noodgevallen bij de hand hebt. Denk aan plastic zakjes, wc-papier, vochtige doekjes en een schone set kleding.

– Er is tegenwoordig ook medicatie tegen reisziekte te verkrijgen. Deze moet je ruime tijd van te voren in nemen en zijn niet geheel vrij van bijwerkingen. Vraag dus bij je huisarts of apotheek om meer informatie voor je deze aanschaft.

Wil je dat wij jouw vraag beantwoorden op onze site? Stuur hem dan (via een persoonlijk bericht of openbaar) op via onze facebook of twitter pagina. Wij kiezen regelmatig een aantal korte opvoedvragen uit die we op de site beantwoorden.