Je kind goed beschermen tegen de zon is in de zomer erg belangrijk. Ze rennen in de zomer vaak langdurig buiten rond in een korte broek of badkleding en zullen veel met water spelen of willen zwemmen. De kinderhuid is gevoeliger dan die van ons. Te veel blootstelling aan schadelijke UV-straling op jonge leeftijd kan later voor problemen zorgen. Wij geven je daarom tips welke voorzorgsmaatregelen je als ouder moet nemen zodat je kind beschermd is tegen de schadelijke UV-straling en toch lekker kan genieten van de zomer.

Tips om je kind veilig te laten genieten van zonnig weer.
– Zorg voor schaduw. De beste manier om je kind te beschermen tegen de schadelijke UV-straling van de zon is door ze in de schaduw te houden. Zeker wanneer de zon op zijn sterkst is, tussen 10 en 16 uur, kunnen kinderen beter uit de zon blijven. Als ze toch lekker buiten willen zijn kun je met een parasol, bomen of lakens een schaduwplek in de tuin creëren.

– Goed insmeren. Ook al speelt je kind in de schaduw, is het een relatief bewolkte dag of is hij/zij toch regelmatig in de zon, het is erg belangrijk om de huid van je kind in de zomer te beschermen met een goede zonnebrandcrème. Zorg voor een zeer hoge factor, minimaal factor 30 maar het liefst factor 50 of speciale zonnebrandcrème voor kinderen. Let er ook op dat het zonnebrandproduct dat je gebruikt beschermt tegen zowel UVA als UVB straling. Begin een half uur voordat je kind naar buiten gaat met insmeren en smeer je kind elke twee uur en na iedere duik in het zwembad/zee opnieuw in met een dikke laag crème. De witte waas die achterblijft op de huid is nodig voor de bescherming dus je hoeft deze niet volledig weg te smeren.

Begin een half uur voordat je kind naar buiten gaat met insmeren en smeer je kind elke twee uur en na iedere duik in het zwembad/zee opnieuw in met een dikke laag crème.

– Let op met een natte huid. Een natte huid is gevoeliger voor UV-straling dan een droge huid. Daarom is het belangrijk om (jonge) kinderen nooit te lang bij het water te laten spelen. Je kind een T-shirt aantrekken terwijl hij/zij in het water speelt biedt dit niet voldoende bescherming. Natte kleding laat namelijk meer UV-straling door.  Wees extra voorzichtig als het om zeewater gaat. De zoutkristallen werken op de huid als een brandglas waardoor je sneller verbrand. Spoel je kind in het geval van zeewater dus regelmatig af met zoet water. Goed afwrijven met een handdoek helpt ook.

– Kies de juiste kleding. In principe biedt alle kleding bescherming tegen UV-straling. Er zit echter wel verschil tussen de materialen. Hoe dikker de vezel en dichter de stof hoe beter de bescherming. Spijkerstoffen houden bijvoorbeeld vrijwel alle UV-stralen tegen. Let ook op de kleur van de kleding. Donkere kleuren houden de UV-straling vast terwijl lichte kleuren ze alleen weerkaatsen. Kies dus liever voor donker gekleurde ietwat dikkere kleding als je kind in de zon speelt. Er is ook speciale kleding en badkleding met UV bescherming te verkrijgen voor baby’s en kinderen.  Daarnaast is het verstandig om de hoofdhuid, gevoelige huid op de oren en het gezicht van je kind te beschermen door hem/haar een pet of hoedje te laten dragen.

– Vergeet ook de ogen niet. Langdurige blootstelling van de ogen aan de zon en vergroot de kans op oogbeschadiging en staar. Zorg er dus voor dat je kind een zonnebril met 100% UV-filter draagt. Als hij/zij dat niet wil kan een hoedje of pet de ogen ook beschermen.

Heb je een vraag over opvoeden en wil je liever een persoonlijk advies van een deskundige? Meldt je dan hier aan en dan neemt een deskundige vandaag nog contact met je op.