Vanaf vlak na de geboorte tot je kind ongeveer 12 jaar is, speelt speelgoed een belangrijke rol in zijn/haar ontwikkeling. Spel stimuleert de fantasie en laat grenzen verkennen. Het leert een kind omgaan met winnen en verliezen, met sportiviteit en helpt bij het leren samenwerken. Door te spelen leren kinderen sociale-, emotionele en lichamelijke vaardigheden. Welk speelgoed aansluit bij de ontwikkeling en belevingswereld van jouw kind lees je hier per leeftijdsfase.

Met welk speelgoed doe je een baby plezier? (0-1 jaar):

Een baby verkent de wereld om zich heen met behulp van de zintuigen kijken, voelen en beleven. Vooral felle kleuren en geluidjes trekken de aandacht. Belangrijk is dat het grote stukken speelgoed zijn, want goed iets pakken kan hij/zij nog niet. Daarnaast verkennen ze het speelgoed vaak met hun mond en moeten ze het niet kunnen inslikken. Variatie in materiaal, vorm en kleur stimuleren de ontwikkeling van je baby. Zachte poppen, knuffelbeesten, stoffen boekjes, mobiles, rammelaars en muziekdoosjes zijn aanraders tot ongeveer 6 maanden. Vanaf 6 maanden zijn ook bouwblokken of bekers, trek- en duwspeelgoed, babyboekjes en water en zand geschikt.

Dreumes (1-2 jaar):

In een jaar tijd heeft je kind al veel geleerd. De dreumes kan daarom al wat meer dan een baby, ook op het gebied van spel. Ze kunnen zich beter verplaatsen, voorwerpen stapelen, speelgoed pakken en proberen hun eerste woordjes te zeggen. Speelgoed wat aansluit bij deze mogelijkheden en hen helpt bij het verder ontwikkelen zijn: emmers en schepjes, trekbeesten, blokken, stevige grote puzzelstukken, grote auto’s, ballen, trommels, liedjes boekjes en loopfietsen. Let er wel op dat het speelgoed tegen een stootje kan, want een dreumes gooit, slaat of sleept nogal eens met speelgoed.

Peuter (2-4 jaar):

Vanaf een jaar of 2,5 á 3 jaar willen kinderen zelf dingen maken, beginnen ze met samenspelen en ontwikkeld de fantasie zich steeds meer. Ze leren zich beter te concentreren en uiten zich meer creatief. Peuters bouwen met blokken, maken muziek en spelen graag met andere kinderen ‘doen-alsof’ spelletjes. Voor peuters zijn rijdend speelgoed, constructiemateriaal, spelletjes als memory, prentenboeken, doktersspulletjes, eenvoudige treinen met rails, kleurboeken, speelklei en verkleedkleren onder andere leuk speelgoed.

Vanaf een jaar of 2,5 á 3 jaar willen kinderen zelf dingen maken, beginnen ze met samenspelen en ontwikkeld de fantasie zich steeds meer. Ze leren zich beter te concentreren en uiten zich meer creatief.

Kleuter (4-6 jaar):

Vadertje en moedertje spelen, een bekend spel wat kleuters erg graag spelen. Maar ook de dokter of de tandarts nadoen is een favoriete bezigheid. De meeste kleuters hebben hun fantasie goed ontwikkeld en daar kan het speelgoed bij aansluiten. Ook speelgoed met letters en cijfers, lego/duplo of playmobil, boekjes, buitenspeelgoed als ballen, fietsen of een step en verkleedkleren zijn aantrekkelijk voor kleuters

Speelgoed voor kinderen in de onderbouw (6-8 jaar):

Kinderen zijn leergierig. Wedstrijdjes vinden ze leuk. Veel spelletjes en speelgoed spelen op deze behoefte in. Of dat nu buiten gebeurt of binnen maakt niet uit. Ze willen graag van alles onderzoeken, met van alles experimenteren. Je zou kunnen zeggen dat de wetenschap op deze leeftijd dan ook een rol spelen. Leerzame spelletjes kunnen op een speelse manier helpen lesstof van school beter onder de knie te krijgen. Aanraders zijn: Ballen, fietsen, knikkers,  autobaan, radiografisch bestuurbaar speelgoed, puzzels, poppenhuis en knutselmateriaal.

Speelgoed voor de bovenbouw (8-12 jaar):

Samen spelletjes spelen en kennis testen vinden kinderen in deze leeftijdsfase leuk. Allerlei soorten spelletjes, voor de lol of informatieve, zijn geschikt. Poppen of auto’s uitstallen of constructiebouwwerken maken. Wetenschap ontdekken want ze zijn heel nieuwsgierig. Buiten spelen is ook bij deze leeftijdsklasse erg in trek. Bijvoorbeeld rollerskates, computerspellen,  tafelvoetbal, dobbelsteenspellen, vraag- en antwoordspellen, moeilijker knutselmateriaal als mozaïek en buitenspeelgoed vinden (aankomende) tieners leuk.

Kun je wel wat hulp gebruiken?:
Hulp bij de keuze van het speelgoed is vaak gewenst, of het nou om je eigen kind of een verjaardagscadeau gaat. Dat is dan ook een belangrijke reden waarom ieder jaar de verkiezing ‘Speelgoed van het Jaar’ wordt gehouden. Op hun site (www.speelgoedvanhetjaar.nl) zijn veel soorten speelgoed te vinden die genomineerd zijn in het verleden en welk speelgoed gewonnen heeft.