Voldoende slaap is voor kinderen erg belangrijk. Slapen is nodig om te kunnen rusten en te groeien. Tijdens het slapen kan het lichaam herstellen van de inspanningen overdag en kunnen de hersenen zich weer opladen. De hersens maken tijdens de slaap ook een groeihormoon aan waardoor kinderen groeien. Hoe meer kinderen groeien hoe meer slaap ze nodig hebben. Maar hoeveel slaap heeft een kind van een bepaalde leeftijd dan nodig? En hoe bepaal je de bedtijd?

Hoeveelheid slaap per leeftijd

De hoeveelheid slaap dat een kind nodig heeft is afhankelijk van zijn/haar leeftijd en behoefte. Sommige kinderen slapen meer en andere minder. Onderstaande tabel geeft een gemiddelde van het aantal uren slaap per leeftijdsfase van het kind.

LeeftijdSlaapbehoefteDagdeel
0-3 maanden16,5 uurOchtend, middag, nacht
3-5 maanden14,5 uurOchtend, middag, nacht
6-23 maanden13 uurOchtend, middag, nacht
2-3 jaar12 uurMiddag (afbouwen), nacht
3-5 jaar11 uurNacht
5-9 jaar10 uurNacht
10-13 jaar9,5 uurNacht
14-18 jaar8,5 uurNacht

 

Bij jonge kinderen tussen de 0 en 3 jaar is de slaapbehoefte een optelsom van de uren slaap overdag en de uren slaap ’s nachts. Rond het derde levensjaar hebben de meeste kinderen geen middagslaapje meer nodig. Wanneer je merkt dat je peuter ’s middags niet altijd meer slaap nodig heft kun je dit afbouwen. Je kunt het steeds een kwartiertje korter maken of bijvoorbeeld vervangen door een rustuurtje.

Hoeveel slaap heeft jouw kind nodig?

Het is belangrijk om goed naar je eigen kind te kijken om te zien of hij meer/minder slaap nodig heeft dan het gemiddelde. Dit kun je het best ’s morgens bij het opstaan merken. Als een kind ’s ochtends fris en uitgerust wakker wordt, dan gaat het op tijd naar bed. Als een kind ’s ochtends niet wakker te krijgen is, dan is dit vaak een teken van vermoeidheid en zal het kind eerder naar bed moeten. Je kunt beginnen met een kwartiertje eerder om te kijken of het beter gaat. Zo niet, dan nog een kwartiertje eerder. Probeer dit een paar nachten uit voordat je weer verandert. Net zo lang tot het kind ’s ochtends makkelijk wakker wordt.

Het is belangrijk om goed naar je eigen kind te kijken om te zien of hij meer/minder slaap nodig heeft dan het gemiddelde.

De bedtijd bepalen
De juiste bedtijd voor een kind hangt af van de hoeveelheid slaap die hij/zij nodig heeft en het tijdstip waarop hij/zij ’s morgens moet opstaan. Dan kun je gaan terugrekenen. Bijvoorbeeld: je kind moet om 7 uur opstaan en heeft 12 uur slaap nodig, dan is 7 uur ’s avonds een juiste bedtijd. Als het kind maar 11 uur slaap nodig heeft kan het om 8 uur naar bed.

Vanaf het moment dat kinderen naar de basisschool gaan, wordt een juiste bedtijd heel belangrijk. Ze slapen dan ’s middags niet meer en omdat school veel inspanning kost moeten kinderen goed uitrusten. De meeste kinderen tussen de 4 en 6 jaar gaan op een schooldag om half 8 naar bed. Tussen de 7 en 8 jaar is de bedtijd vaak om 8 uur ’s avonds. De bedtijd voor kinderen tussen de 9 en 10 jaar is vaak half 9 en tussen de 11 en 12 jaar is het 9 uur.

Heb je een vraag of je wil je een persoonlijk advies van pedagogen? Stel je vraag in het aanmeldformulier en je krijgt een passend en deskundig advies.